Πολιτική

Τσίπρας - Τζεντιλόνι σε κοινή «γραμμή» σε εύρος θεμάτων

Τσίπρας - Τζεντιλόνι σε κοινή «γραμμή» σε εύρος θεμάτων
Ταύτιση απόψεων στο σύνολο των θεμάτων της ατζέντας που ανέπτυξαν, κατέληξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Ιταλίας, που διεξάγεται στην Κέρκυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης και την νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, στη γραμμή Γιούνκερ μάλιστα οι δυο πρωθυπουργοί τάχθηκαν υπέρ της θεσμοθέτησης υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Τζεντιλόνι αναφερθείς στο θέμα των επενδύσεων, υπογράμμισε πως η Ιταλία είναι ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και πως ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά επενδύσεων σε πολλούς τομείς, με επενδυτές, όπως είπε, που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. «Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις αυτή είναι η καλύτερη στιγμή, το κλίμα αλλάζει. Θα ήταν τεράστιο λάθος αν δεν στηρίζαμε τις προσπάθειές σας.» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάολο Τζεντιλόνι συμφώνησαν επίσης ότι η νέα Αρχιτεκτονική στην Ευρωζώνη είναι παράθυρο ευκαιρίας ενώ συμφώνησαν στα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι για τον κοινό προϋπολογισμό υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης αλλά και τον  ενισχυμένο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου.

Επίσης συζήτησαν για την αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας Δυτικών Βαλκανίων όπου και σε αυτό το ζήτημα υπήρξε σύγκλιση των απόψεων των δύο πρωθυπουργών ενώ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία αλλά να διατηρηθεί η ενταξιακή της πορεία.

Παράλληλα τόνιστηκε η ανάγκη για πολλαπλασιασμό των πηγών και διόδων για την ενέργεια και τους ενεργειακούς αγωγούς, χωρίς αποκλεισμούς. «Δεν μπορούν να υπάρχουν στην ενέργεια δύο μέτρα και δύο σταθμά μεταξύ Βορρά και Νότου» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δυο χωρών, οι οποίες συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά, λέγοντας πως αυτές οι σχέσεις που κράτησαν στην πάροδο του χρόνου, σήμερα που ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Οι δυο λαοί μας είναι πυρήνες σε αυτό το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τώρα καλούμαστε να τοποθετηθούμε, βάζοντας μια άλλη οπτική. Την οπτική των χωρών του Νότου, που δεν πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν», σημείωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσιπρας.