Πολιτική

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ οι δημοσκοπήσεις

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ οι δημοσκοπήσεις
Στοιχεία καθαρής υπεροχής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στη ΝΔ αναλύοντας τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων του φθινοπώρου. Ολες οι εταιρίες δίνουν κατά μέσο όρο μία μεγάλη διαφορά που αγγίζει τις 10 μονάδες στην πρόθεση ψήφου

Περισσότερο όμως εστιάζουν στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία και ιδιαίτερα αυτά που δείχνουν πόσο «ελκυστικός» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη. Από αυτά συμπεραίνουν οτι μετά και τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση η πτώση της είναι κάθετη ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της σύγκρισης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτή την αναμέτρηση λοιπόν θα δώσει όλο το βάρος στην επόμενη περίοδο η ΝΔ. Οι επόμενες εκλογές εκτιμούν οτι θα είναι μία μεγάλη σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα με τον πρωθυπουργό όμως να βρίσκεται σε δυσχερή θέση αφού ήδη κοντεύει να φτάσει τρία χρόνια στο τιμόνι της χώρας.

Αντίθετα ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει δοκιμαστεί και ξετυλίγει σταδιακά το πρόγραμμά του βασιζόμενος στις αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν στον ελληνικό λαό παράλληλα με την απόλυτη θέση οτι οι φόροι πρέπει να μειωθούν. Στις μετρήσεις φαίνεται οτι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Από αυτούς, αρκετοί είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα τον εμπιστευτούν ξανά, αλλά παρακολουθούν την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη χωρίς ακόμα να έχουν πειστεί οτι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.

Αυτό είναι το δεύτερο σημείο στο οποίο θα δώσουν έμφαση. Η αξιοπιστία του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη θεωρείται στην Πειραιώς ένα μεγάλο όπλο σε αυτή την μάχη και σε οτι αφορά συνολικά τη ΝΔ θα επιχειρηθεί μία μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης σε θέσεις , αρχές και πρόσωπα ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή των πολιτών που θα εμπιστευτούν τον αρχηγό της ΝΔ ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Γι αυτό και το πρόταγμα θα είναι η χώρα και η εφαρμογή ενός κανονικού και εφαρμόσιμου σχεδίου για την σταδιακή ανάκαμψη.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ η Πειραιώς βλέπει έναν σημαντικό πίνακα. Είναι αυτός με το ερώτημα της ικανοποίησης από την κυβέρνηση και το αν υπάρχουν εναλλακτικές. Η ικανοποίηση από την κυβέρνηση καταγράφει μόλις ένα 6% αλλά το σημαντικό είναι οτι αυτοί που βλέπουν εναλλακτική λύση έφτασε στο 58,5% . Ωστόσο, το 34% δεν βλέπει ακόμα εναλλακτική λύση και αυτό είναι ένα κοινό στο οποίο θα απευθυνθεί με μεγαλύτερη ένταση ο Κ. Μητσοτάκης στο προσεχές διάστημα.

Στη ΝΔ τονίζουν ακόμα ότι η κυβέρνηση απέτυχε από τις πρώτες κιόλας μέρες του φθινοπώρου να δώσει μία αισιόδοξη εικόνα παρόλο που ο πρωθυπουργός πόνταρε πολύ σε αυτό (επισκέψεις σε εργοστάσια, επίσκεψη Μακρόν, αναπτυξιακά συνέδρια κλπ). Στην συνέχεια υπάρχει μία δύσκολη αξιολόγηση αλλά και η πραγματικότητα με την υστέρηση εσόδων, τις προβλέψεις κλπ δημιουργούν μία ασφυκτική εικόνα στην κυβέρνηση η οποία αν είχε χειριστεί τα πράγματα καλύτερα τα προηγούμενα χρόνια δεν θα είχε τώρα τέτοιες καταστάσεις.