Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις: Στα χέρια του Καμμένου οι πρόωρες εκλογές - Τον στριμώχνει ο Τσίπρας με ψήφο εμπιστοσύνης

Ραγδαίες εξελίξεις: Στα χέρια του Καμμένου οι πρόωρες εκλογές - Τον στριμώχνει ο Τσίπρας με ψήφο εμπιστοσύνης
Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στον συναισθηματικό κόσμο και το φιλότιμο του Πάνου Καμμένου πιστεύοντας ότι δεν θα δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ικανοποίηση να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με δική του υπαιτιότητα.  

Κίνηση υψηλού ρίσκου ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN έδειξε μερικά από τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να κάνει μετά την συνάντησή του την Παρασκευή με τον Πάνο Καμμένο. Είναι προφανές ότι μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις αλλά και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας οι τόνοι έπεσαν και έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί η ρήξη τουλάχιστον μέχρι η κυβέρνηση να φτάσει στις κάλπες του Μαϊου.

Τι είπε ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του επιχείρησε να προκαλέσει τα θετικά ανακλαστικά του Πάνου Καμμένου και να μιλήσει στον…εσωτερικό του κόσμο βάζοντας ως βασικό επιχείρημα ότι δεν θα κάνει το χατήρι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός είπε :

• Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ
• Δεν είναι υπέρ της κυβέρνησης μειοψηφίας αλλά θα την χρησιμοποιήσει μέχρι να οδηγήσει την χώρα συντεταγμένα σε πρόωρες κάλπες
• Θα φέρει την συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου
• Θα προηγηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου

Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια

Με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό, πάντα σε συνάρτηση με τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου. Ο Αλέξης Τσίπρας με τις αποφάσεις που έχει πάρει , έτσι τουλάχιστον όπως τις ανέφερε στην συνέντευξή του δίνει τροφή για νέα σενάρια με τα οποία επιχειρεί να δώσει «αέρα» τόσο στον Πάνο Καμμένο όσο και στην κυβέρνησή του να προχωρήσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάϊο.

Με την φράση του «δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση» ο πρωθυπουργός δίνει σήμα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να μείνει μέχρι το τέλος, το οποίο και οριοθέτησε μάλιστα μέχρι τον Οκτώβριο.
Δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας ενώ φαίνεται πως είχε συμφωνήσει με τον Πάνο Καμμένο να πάνε μαζί τουλάχιστον ως την Ανοιξη, τώρα του δίνει την διαβεβαίωση της συνέχειας της κυβέρνησής τους μέχρι τον Οκτώβριο.

Το βασικό επιχείρημα για να μείνει ο Πάνος Καμμένος είναι ότι σε καμία περίπτωση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα έδινε την ικανοποίηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαίρεται και να ευρωνεύεται για την πολιτική τύχη του υπουργού Αμυνας. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι αυτό είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα για τον Πάνο Καμμένο και δύσκολα θα προχωρήσει , μετά από δεύτερη σκέψη σε βήμα ρήξης στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας για να τον κάνει να σκεφτεί βαθύτερα αφήνει να εννοηθεί ότι ακόμα και με την αποχώρηση Καμμένου, έχει την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με άλλους βουλευτές, μερικοί από τους οποίους προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Αρα, η συνέχεια για τον ίδιο τον κ. Καμμένο να είναι οδυνηρή καθώς θα μεινει μόνος να αντιμετωπίσει το πολιτικό του τέλος στις επερχόμενες εκλογές.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας με την απόφασή του να ζητήσει πρώτα ψήφο εμπιστοσύνης και μετά να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί ένα ερώτημα: Γιατί δεν κυρώνει πρώτα την συμφωνία και να ζητήσει εκ των υστέρων ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον δεν έχει κανένα συνταγματικό κώλυμμα.

Η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί με το βλέμμα στην Πειραιώς. Ο κ. Τσίπρας έχει στο μυαλό του ακόμα και το κακό σενάριο, δηλαδή να μην λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης , οπότε αφήνει την «καυτή πατάτα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξηγήσει στους ηγέτες σε Ευρώπη και Αμερική οι οποίοι πιέζουν για την συμφωνία των Πρεσπών ότι εκείνος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του αλλά τελικά η επόμενη κυβέρνηση θα το χειριστεί. Με απλά λόγια εάν ο κ. Μητσοτάκης αναλάβει την πρωθυπουργία, θα ξεκινήσει με αυτό το τεράστιο πρόβλημα, να εξηγήσει στον διεθνή παράγοντα το ότι δεν θα κυρώσει την συμφωνία.

Το ραντεβού της Παρασκευής

Με τα νέα δεδομένα , ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει τον Πάνο Καμμένο ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα, μεγάλος χαμένος θα είναι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και το κόμμα του και όχι ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο Π. Καμμένος θα επικαλεστεί την συμφωνία που έχει κάνει με τον πρωθυπουργό ότι δεν θα του πάρει βουλευτές την οποία θα έπρεπε να τηρήσει.

Ωστόσο με την έκρηξη των τελευταίων ημερών και τα όσα έχει ήδη γράψει, θεωρείται δύσκολο να κάνει μία ακόμα κωλοτούμπα η οποία αν γίνει απλώς θα του δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα. Σε περίπτωση ρήξης ο Αλέξης Τσίπρας θέλει έξι βουλευτές. Τα πρόσωπα που θα βρεθούν στην επικαιρότητα είναι οι Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Παπακώστα, Κ. Ζουράρις, Σπ. Δανέλλης, Γ. Σαρίδης, καθώς και η Έλενας Κουντουρά.