Πολιτική

Τσίπρας στο Βουκουρέστι: Η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και ανακτά έναν σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια

Photο: ΑΠΕ-ΜΠΕ Photο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έφτασε στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης (Palatul Victorei), στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου έχει συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογό του Βιόριτσα Νταντσίλα.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βουκουρέστι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, οι γενικοί γραμματείς Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Μπράχος, επίσης ο γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που άπτονται των διμερών οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων, των μεταφορών, της ψηφιακής πολιτικής και της διασυνδεσιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επ' ευκαιρίας της ρουμανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους ως προς τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη μετανάστευση και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της ρουμανικής Βουλής Λίβιου Ντραγκνέα, ενώ το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Τετραμερή Συνάντηση Ελλάδας-Ρουμανίας-Σερβίας-Βουλγαρίας και το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρουμανία από το 2008.

Σημείωσε ότι σε αυτά τα έντεκα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξαν «χρόνια δύσκολα και για την Ευρώπη και την Ελλάδα που πέρασε μια κρίση οικονομική, από την οποία όμως εξήλθε και σήμερα με περισσότερη δύναμη και πολύ περισσότερη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον και ανακτά έναν σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στην περιοχή των Βαλκανίων» και ο οποίος περνούσε πάντα από τη συνεργασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι, τόνισε ότι ανοίγεται μια περίοδος πολύ σημαντικών προοπτικών για τα Βαλκάνια.

Σημείωσε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πια η παραπεταμένη γειτονιά της Ευρώπης, δεν πρέπει να είναι μια περιοχή όπου υπάρχουν συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και επιβολή της θέλησης των μεγάλων δυνάμεων. Αλλά, είπε ότι πρέπει να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας, όπου οι χώρες των Βαλκανίων, προτάσσοντας την ανάγκη για συνεργασία και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, θα βάλουν μπροστά το όφελος των λαών τους ώστε να είναι η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.