Πολιτική

Φωτίου: Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε τα θέματα των Ρομά - Να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό

Φωτίου: Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε τα θέματα των Ρομά - Να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό
Θέματα των Ρομά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών - μελών στο πλαίσιο διεργασιών του ευρωπαϊκού δικτύου EUROMA.

Την χώρα μας εκπροσώπησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό της «είναι αναγκαίο και επείγον να κρατήσουμε το θέμα των Ρομά στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών - μελών για:

α) να στηρίξουμε τις αρχές της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης,

β) να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό και την προκατάληψη που δυστυχώς εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο».

Αναφερόμενη στις πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, επισήμανε ότι «στο τέλος του 2016 η Κυβέρνηση δημιούργησε την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, στο πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δηλώνοντας την σοβαρή δέσμευσή της νααντιμετωπίσει τα θέματα:

- Του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά
- Να θέσει τις βάσεις και να υλοποιήσει την μετεγκατάσταση των Ρομά από καταυλισμούς όπου διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης.
- Να προάγει και να ενθαρρύνει την ένταξη μέσω της εκπαίδευσης, της εργασίας, της υγείας και της κατοικίας.

«Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, και παρά την οικονομική κρίση, σημαντικοί εθνικοί πόροι χρειάζεται να κατανεμηθούν για να υλοποιηθούν παρεμβάσεις, κυρίως στο ζήτημα της κατοικίας και των υποδομών»,τονισε.