Πολιτική

«Αποφοίτησε», τελικά, από την κυβέρνηση ο Αντώνης Διαματάρης- Ποιος είναι ο υφυπουργός με την πεντάμηνη θητεία

«Αποφοίτησε», τελικά, από την κυβέρνηση ο Αντώνης Διαματάρης- Ποιος είναι ο υφυπουργός με την πεντάμηνη θητεία
Ποιος είναι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών με την βραχεία πολιτική πορεία, το μη αποκτηθέν πτυχίο στο Columbia αλλά την μακρά εκδοτική πορεία- αφού από το 1978 παραμένει ο εκδότης της μεγαλύτερης εφημερίδας της ομογένειας, «Εθνικό Κήρυκας ;

Μετανάστης στην Αμερική

Γεννήθηκε το 1950 στο χωριό Θάνος της Λήμνου από το οποίο έφυγε για να μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη το 1968. Από το 1978 είναι ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», ιδιότητα για την οποία βραβεύτηκε από τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του «Εθνικού Κήρυκα». Μέχρι να αναλάβει την θέση στο υπουργείο ζούσε με την οικογένειά του- τη σύζυγό του Λίτσα, την κόρη του Βανέσσα και τον γιο του Ηρακλή στη Νέα Υόρκη.

Ο καυγάς με τον Καμμένο στην Νέα Υόρκη & κι η θέση στο υπουργείο

Πριν από δύο χρόνια, ένα σχόλιο του στον «Εθνικό Κήρυκα», ότι Καμμένος και Παππάς είχαν αυτοπροσκαλεστεί σε δεξίωση ομογενών αξιωματούχων, προκάλεσε καυγά του τότε υπουργού Άμυνας με τον Αντώνη Διαματάρη O Καμμένος απειλούσε τότε με μήνυση.

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε σε μια βιωματική, συγκινητικά φορτισμένη επιστολή του έλεγε στους ομογενείς του:

«Αδέλφια ομογενείς, Στις 14 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που, νεαρός ακόμα, αναλάμβανα την βαριά ευθύνη της συνέχισης της έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα».
Ήταν η μεγάλη τιμή στην ζωή μου.

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ, ούτε για ένα λεπτό, να σταματήσω να κάνω αυτό που αγαπώ, εφόσον η υγεία μου φυσικά μου το επέτρεπε, και μου το επιτρέπει. Αυτό στο οποίο αφιέρωσα σχεδόν όλη μου τη ζωή αυτά τα 40 χρόνια. Κατόπιν μεγάλης σκέψης αποδέχτηκα την τιμητική αυτή πρόταση του Πρωθυπουργού, την πρώτη παρόμοια πρόταση που γίνεται ποτέ σε Έλληνα του εξωτερικού. Και το έκανα αυτό γιατί πιστεύω στον Πρωθυπουργό, τον οποίο γνωρίζω από παλιά, καθώς και στο ειλικρινές ενδιαφέρον του για εμάς τους απόδημους.

Και, επιπλέον, γιατί μου προσφέρεται μια πιθανόν μοναδική ευκαιρία, να υπηρετήσω εσάς, τα αδέλφια μου, την Ομογένεια Αμερικής και την αποδημία γενικότερα, από ένα άλλο μετερίζι.Nα είμαι ο εκπρόσωπός σας στην κυβέρνηση της Ελλάδας. Αλλάζω δηλαδή το ένα μετερίζι από το οποίο υπηρετώ την Ομογένεια, από το ιστορικό βήμα ευθύνης του «Εθνικού Κήρυκα», σε ένα άλλο, στον θώκο του υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Το θέμα με το πτυχίο

Η αντίστροφη μέτρηση για την βραχεία πολιτική καριέρα του ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν κάτοχος μεταπτυχιακού από το πανεπιστήμιο Columbia, όπως έγραφε στο επίσημο βιογραφικό του στη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Το 2017 πάντως έλεγε στην εφημερίδα «Καθημερινή» : «Έγινα εξ ολοκλήρου ιδιοκτήτης της εφημερίδας ακριβώς δέκα χρόνια από την μέρα που έφτασα στη Νέα Υόρκη, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 1979. Είχα μόλις τελειώσει τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια».

Όταν το θέμα ανακαλύφθηκε, σήκωσε κύμα αντιδράσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πιο επιμένον από όλα τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν την αποπομπή του. Ταυτόχρονα νέες πληροφορίες έβλεπαν συνεχώς το φως της δημοσιότητας.

Η άμεση απάντηση του ήταν: «Προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζω ότι στο βιογραφικό μου σημείωμα αναφέρω ότι σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) στο Πανεπιστήμιο Columbia, καθώς πράγματι παρακολούθησα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω το σχετικό τίτλο σπουδών».Καταλήγοντας στη δήλωσή του, εξέφραζε τη λύπη του λέγοντας πως… «αν η ως άνω διατύπωση προκάλεσε οποιαδήποτε παρερμηνεία ως προς το ότι είμαι κάτοχος του τίτλου σπουδών, ιδίως μάλιστα όταν είναι γνωστή η επί δεκαετίες προσφορά μου στα ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού».

Αν και αρχικά η κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Διαματάρης για το συγκεκριμένο ζήτημα, η θέση του επιδεινώθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι εμφανίζεται να είναι ενεργός επαγγελματικά σε δύο επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Μέχρι χθες πάντως τουίταρε ικανοποιημένος από το αεροπλάνο. Προορισμός του η Αυστραλία για μια μια επίσημη επίσκεψη για τα θέματα του (πρώην) χαρτοφυλακίου του. Έκανε μάλιστα και σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter.

{https://twitter.com/AHDiamataris/status/1202180718035656705}