Πολιτική

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης
Την παραίτησή του υπέβαλλε στον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έκανε αποδεκτή - είχε προηγηθεί σάλος με το μεταπτυχιακό στο βιογραφικό του.

Ο κ. Διαματάρης οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τα ψεύτικα στοιχεία στο βιογραφικό του. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την έκανε αποδεκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αντώνη Διαματάρη, ζήτησε διευκρινήσεις για το θέμα που έχει προκύψει και εντέλει ζήτησε την παραίτησή του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μια δύσκολη απόφαση, καθώς συνδέεται με μακρόχρονη φιλία με τον κ. Διαματάρη, όμως σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αυτό δεν επηρέασε την απόφαση του πρωθυπουργού.

Η δήλωση του Αντώνη Διαματάρη

«Ασχολούμαι με τα θέματα της Ομογένειας επί δεκαετίες. Μόνο μου μέλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η προσφορά στον Ελληνισμό. Για αυτό με μεγάλη τιμή αποδέχθηκα την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.

Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι προσωπικές επιθέσεις που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ, καθώς και να υπονομεύσουν το έργο μου. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλα, με πόνο ψυχής, στον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είχε το θάρρος να τον διώξει

Με ανακοίνωση, υποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την δήλωση παραίτησης του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, ενώ επανέλαβε τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «Ο πρωθυπουργός της αριστείας παρακολουθεί εδώ και μία εβδομάδα, ως τροχονόμος, το φιάσκο με τον υφυπουργό του» και προσθέτει:

«Δεν είχε το θάρρος να τον διώξει παρά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για το πλαστό βιογραφικό του, ούτε για τον σύμβουλό του που διώκεται για κακουργήματα και έφθασε μάλιστα στο σημείο να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον καλύψει δημόσια». Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε ούτε καν σήμερα να τον αποπέμψει, μετά και τις νέες αποκαλύψεις για την επιχειρηματική δράση του υπουργού του. Έπρεπε ο ίδιος ο κ. Διαματάρης να παραιτηθεί, ζυγίζοντας «με πόνο ψυχής» το προσωπικό κόστος στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες από τον διασυρμό του ίδιου και της κυβέρνησής του».

Ο σάλος με το μεταπτυχιακό

Είχε προηγηθεί τις περασμένες ημέρες ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έθετε θέμα παραμονής στην κυβέρνηση για τον Αντώνη Διαματάρη εφόσον αληθεύουν τα δημοσιεύματα που «αμφισβητούν το βιογραφικό του».

Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, τότε έδωσε την δική του απάντηση στα σχετικά δημοσιεύματα με το εάν είναι κάτοχος ή όχι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Ο υφυπουργός αναφέροντας μεταξύ άλλων πως παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Columbia, αλλά λόγοι οικονομικοί δεν του επέτρεψαν να αποκτήσει τον σχετικό τίτλο σπουδών.

Τι έλεγε ο ίδιος

Αναλυτικά, η γραπτή δήλωσή του που είχε δώσει τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα:

«Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπίστωσα σήμερα πως όσα αναφέρονται στο βιογραφικό μου σημείωμα, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, αποτέλεσαν αφορμή για αρνητικό σχολιασμό».

Εξηγεί στη συνέχεια, πως «προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζω ότι στο βιογραφικό μου σημείωμα αναφέρω ότι σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) στο Πανεπιστήμιο Columbia, καθώς πράγματι παρακολούθησα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω το σχετικό τίτλο σπουδών».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, είχε εκφράσει τη λύπη του «αν η ως άνω διατύπωση προκάλεσε οποιαδήποτε παρερμηνεία ως προς το ότι είμαι κάτοχος του τίτλου σπουδών, ιδίως μάλιστα όταν είναι γνωστή η επί δεκαετίες προσφορά μου στα ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού».

Δείτε επίσης:

Διαματάρης: Τι απαντά για το μεταπτυχιακό από το Columbia - Έχει ή δεν έχει

ΣΥΡΙΖΑ: Επανέρχεται στην αποπομπή Διαματάρη μετά από νέα, αποκαλυπτικά δημοσιεύματα