Πολιτική

Μπαίνει στις Επιτροπές το εργασιακό νομοσχέδιο, την Πέμπτη 17 Ιουνίου η ψήφισή του

EUROKINISSI EUROKINISSI
Ξεκίνησε στις συναρμόδιες επιτροπές η επεξεργασία του εργασιακού νομοσχεδίου.

Eν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης ξεκίνησε στις συναρμόδιες επιτροπές η επεξεργασία του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το νομοσχέδιο θα μας δικαιώσει πολιτικά γιατί οι ρυθμίσεις του είναι ρυθμίσεις Ευρώπης και κοινής λογικής» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πολιτική ζάλη και εμπάθεια που την οδηγούν απέναντι στους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία γιατί αν παραμείνει θα αναγκαστεί να ψηφίσετε τα 5/6 των διατάξεων του νομοσχεδίου, που είναι νόμοι και προτάσεις που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε φέρει στον δημόσιο διάλογο όταν ήταν κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην ρύθμιση για τις ατομικές συμβάσεις ο υπουργός επικαλέστηκε οδηγία που κυρώθηκε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. «Είστε εκτεθειμένοι, πόσα θέλετε να μας τρελάνετε; περιμένω τουλάχιστον αυτή την διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει βάλει την υπογραφή του να το ψηφίσει» είπε ο υπουργός.

Για το επίμαχο ζήτημα των υπερωριών ο κ Χατζηδάκης είπε ότι «πάμε ετησίως στις 150 ώρες υπερωρίας και όσοι εργαζόμενοι υπερβούν το ωράριο τους με τη σύμφωνη γνώμη τους θα πάρουν 40% παραπάνω για κάθε υπερωριακή ώρα.

«Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε ισχύουν στην Ευρώπη, δεν είναι δίκες μας πατέντες, συνδυάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στοχεύον και στην προστασία εργαζομένων» υποστήριξε ο κ Χατζηδάκης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι ξυφουλκεί εναντίον του νομοσχεδίου πριν καν το δει.

Για νομοσχέδιο που δεν έχει κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, τονίζοντας ότι αυτό διαμορφώθηκε καθ υπαγόρευση του ΣΕΒ.

«Δημιουργείτε στην Ελλάδα μια ειδική οικονομική ζώνη με την εργασία να βρίσκετε στο στόχαστρο» σχολίασε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκίωτης και πρόσθεσε «μη φτάσουμε σε εργαζόμενους προϊστορικής εποχής»

Για σκοτάδι και όχι πρόοδο έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και τόνισε ότι το νομοσχέδιο τα δίνει όλα στην εργοδοσία.

«Η συνεχής υπονόμευση κάθε εργασιακού δικαιώματος θα συνεχίζει για όσο η χώρα βρίσκεται στο μνημόνια, στη φυλακή του χρέους σε όσα έχουμε ονομάσει χρεοδουλοπαροικία» είπε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25, Μαρία Απατζίδη.

Ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή καταστρατήγησης ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου

Να μπουν δικλείδες ασφαλείας που θα προστατεύουν τον εργαζόμενο έναντι του εργοδότη, ζήτησε από την κυβέρνηση η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής. Η κ Ευθυμίου άφησε αιχμές για την ρύθμιση που αφορά την διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά και για την επαναπρόσληψη.

Για το οχτάωρο είπε ότι επειδή δεν υπάρχει σχέση ισοτιμίας αλλά εξάρτησης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη πρέπει να μπουν εχέγγυα στον εργαζόμενο απέναντι σε τυχόν κακόβουλες προϋποθέσεις εργοδοτών, ενώ για την επαναπρόσληψη υποστήριξε ότι δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί το δικαίωμα της πρόσθετης αποζημίωσης μετά από αίτημα του εργαζόμενου.