Πολιτική

Τσίπρας - Τσακαλώτος ξανά μαζί...;

Τσίπρας - Τσακαλώτος ξανά μαζί...;
Εντυπώσεις έχει δημιουργήσει η κοινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου, το οποίο έχει τίτλο, «Με την πλάτη στον τοίχο», και αφορά τις δύσκολες στιγμές της περιόδου των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του τρίτου μνημονίου.

Πέρα από μια ενδιαφέρουσα ανασκόπηση που «βάζει τα πράγματα» σε μια σειρά (όπως, για παράδειγμα, τον εξαιρετικά αρνητικό ρόλο του ΔΝΤ), αλλά και κρύβει και εκπλήξεις (όπως τα σχετικά θετικά σχόλια για τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ), το βιβλίο και πιο συγκεκριμένα η παρουσίαση του, στην οποία συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, φάνηκε να αφορά, εμμέσως και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και αυτό, διότι το κλίμα ανάμεσα στους δύο ήταν εξαιρετικά θερμό.

Από τη μια, ο κύριος Τσακαλώτος με σαφήνεια πίστωσε στον κύριο Τσίπρα ότι «παραλάμβανε» προς επίλυση τις εμπλοκές δημιουργούνταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στο Eurogroup. Από την άλλη, ο κύριος Τσίπρας δεν δίστασε να αναφέρει: «Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο μπροστά του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και αν στο υπουργείο οικονομικών παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 20 ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) και ο Γιώργος (Χουλιαράκης), η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ».

Το όλο κλίμα, αλλά και η συγκεκριμένη αναφορά, επιβεβαίωσε «το ρεπορτάζ» που εμφανίζει τους δύο άνδρες να έχουν σχετικά καλές σχέσεις, παρά τις πολιτικές διαφωνίες και αρκετά αποκλίνουσες νοοτροπίες και να μην έχουν συγκρουστεί, σε προσωπικό επίπεδο, στην δύσκολη εσωκομματική περίοδο που πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του κόμματος. Επιπλέον, αναζωπύρωσε την (πιθανολογικού χαρακτήρα…) συζήτηση για το αν ο κύριος Τσακαλώτος θα μπορούσε να αναλάβει εκ νέου τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Μολονότι το σενάριο αυτό είναι μακρινό, καθώς προηγείται η μάχη των επικείμενων εκλογών, με την Κουμουνδούρου να έχει να καλύψει μια σημαντική δημοσκοπική υστέρηση, η διατύπωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην το αποκλείει.