Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στριμώχνουν την κυβέρνηση για πυρκαγιές και Κασιδιάρη

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στριμώχνουν την κυβέρνηση για πυρκαγιές και Κασιδιάρη
Διπλή αντιπολιτευτική πίεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δέχεται η κυβέρνηση, με τα δυο κόμματα να ταυτίζονται σχεδόν πλήρως στην κριτική αλλά και στις προτάσεις που κάνουν σχετικά με τις πυρκαγιές, καθώς και για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τις δημοτικές εκλογές.

Επιπλέον, είναι κοινό το πολιτικό συμπέρασμα αμφότερων των δύο κομμάτων, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη.

Ζητούν συζήτηση αρχηγών στη βουλή για τις πυρκαγιές

Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη προσανατολίζονται στο να καταθέσουν (ξεχωριστά) μέσα στις επόμενες μέρες (το πιθανότερο αύριο) αίτημα στο πρόεδρο της βουλής για τη διενέργεια προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας. Επιπλέον, προετοιμάζονται επισκέψεις κομματικών κλιμακίων στον νομό Έβρου, με πρώτο να ανεβαίνει σήμερα, Τετάρτη, στην Αλεξανδρούπολη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή πιθανότατα την Πέμπτη. Επίσης, αμφότερα τα δύο κόμματα εκφράζουν τον πολύ έντονο προβληματισμό τους για την αδυναμία της κρατικής μηχανής να προστατεύσει βασικές υποδομές της χώρας (σπίτια, εργοστάσια, στρατόπεδα, νοσοκομεία κτλ), χωρίς ωστόσο να υποτιμούν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Ζητούν νομοθετική παρέμβαση για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη

Παράλληλα, ταύτιση θέσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται και για το ζήτημα του αποκλεισμού Κασιδιάρη από τις δημοτικές εκλογές της Αθήνας. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει από τη Δευτέρα σχετική πρόταση νόμου και ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ανάλογη παρέμβαση με δική του νομοσχέδιο, καθώς θεωρεί ότι εκείνη της Χαριλάου Τρικούπη έχει τεχνικές ελλείψεις. Και σε αυτό το θέμα καταγράφεται και σύμπτωση στην επιχειρηματολογία των δύο κομμάτων και συγκεκριμένα στον τονισμό της ανάγκης να μην γίνει εκ των υστέρων η καθαίρεση Κασιδιάρη από το δημοτικό συμβούλιο (όπως προβλέπεται με βάση την τρέχουσα νομοθεσία και όσα προτείνει η ΝΔ), καθώς, εν τω μεταξύ, η συμμετοχή του και μόνο στις εκλογές θα έχει νομιμοποιήσει τους νεοναζί περαιτέρω. Και σε αυτό το ζήτημα τίθεται θέμα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ήδη η ΝΔ έχει προχωρήσει σε 3 νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Μπλοκάρει τις συζητήσεις στη βουλή η ΝΔ

Μέχρι στιγμής η ΝΔ έχει δεχθεί συζήτηση στη βουλή μόνο για τις πυρκαγιές και όχι για μια νέα νομοθετική παρέμβαση για το θέμα Κασιδιάρη. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα συνεχιστεί η ταύτιση απόψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στο κοινοβούλιο.