Πολιτική

Πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό η Κουμουνδούρου

Πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό η Κουμουνδούρου
Μία ολόκληρη μέρα χρειάστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για να καταφέρουν να πάρουν την απόφαση μετάθεσης των εκλογών ανάδειξης νέου προέδρου, οι οποίες τελικά θα πραγματοποιηθούν στις 17 και 24 Σεπτεμβρίου.

Αν και από νωρίς χθες είχε επισημανθεί το μέγεθος της τραγωδίας στη Θεσσαλία, αλλά και η αδυναμία να διεξαχθεί ψηφοφορία σε πολλές περιοχές την ερχόμενη Κυριακή, η τελική απόφαση βγήκε αργά το βράδυ και μετά από διάφορες συνεδριάσεις επίσημων και άτυπων οργάνων. Προφανώς, όλη αυτή η δυστοκία να παρθεί μια αυτονόητη απόφαση, αντικατοπτρίζει το τρέχον έλλειμα εξουσίας στο κόμμα, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των διάφορων πλευρών που ανταγωνίζονται στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Ολοήμερη καθυστέρηση

Όλα ξεκίνησαν από το πρωί, όταν και ήρθαν στο φως οι εικόνες από τη Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα μηνύματα από τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος στη Θεσσαλία και διέρρευσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται στην ακύρωση της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ωστόσο, πριν ακόμη αποκαλυφθεί το πλήρες μέγεθος της τραγωδίας, με τον απροσδιόριστα μεγάλο αριθμό των αγνοουμένων, στην Κουμουνδούρου φοβήθηκαν ότι μια πολιτική επιλογή μετάθεσης των εκλογών θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες λόγω των νομικών ρητρών που θα έπρεπε να πληρωθούν στην διοργανώτρια εταιρεία που διαθέτει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σειρά συσκέψεων

Στη συνέχεια συνειδητοποιήθηκε μεν ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει εκ των πραγμάτων τη διενέργεια της ψηφοφορίας, ωστόσο δεν ήταν σαφές το ποιος θα πάρει την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης προκειμένου να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε υπόνοιες ότι ευνοείται κάποια πλευρά από αυτή. Έτσι χρειάστηκαν να γίνει σειρά διαβουλεύσεων και τελικά 3 συνεδριάσεις. Πρώτα των αντιπροσώπων των 5 υποψηφίων (παρουσίας των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Στέφανου Κασσελάκη και Νάσου Ηλιόπουλου), στη συνέχεια της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και τελικά της Πολιτικής Γραμματείας.

Ομόφωνα η απόφαση

Επί της ουσίας, οι πάντες συμφωνήσαν στη μετάθεση, αν και από την πλευρά Κασσελάκη επισημάνθηκε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της παρουσίας του νέου προέδρου στη ΔΕΘ (δηλαδή έως τις 17 Σεπτέμβρη), κάτι που δεν αποδείχθηκε όμως εφικτό. Επίσης, ορισμένα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, όπως ο Πάνος Ρηγας, πρότειναν να μην ορισθεί άμεσα νέα ημερομηνία, αλλά από τη συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου θεωρήθηκε εξαιρετικά επικίνδυνο για την ευστάθεια και τη συνοχή του κόμματος το να συνεχίσει χωρίς ουσιαστική ηγεσία και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα εκλογής.

Βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ως απόφαση της ΠΓ βγήκε ανακοίνωση του κόμματος, η οποία ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση δεδομένου ότι από την προηγούμενη ανάλογη καταστροφή στην περιοχή (Ιανός) πριν 3 χρόνια δεν προχώρησαν ώριμες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα. Παράλληλα, προαναγγέλθηκε η εθελοντική κινητοποίηση του μηχανισμού των μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στις δράσεις αλληλεγγύης.