Πολιτική

Κοντογεώργης στο Dnews: Έρχεται η τρίτη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κοντογεώργης στο Dnews: Έρχεται η τρίτη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Η ελληνική οικονομία έχει πλέον τη δυνατότητα χωρίς να εκτροχιάζεται δημοσιονομικά, να παρέχει την απαιτούμενη στήριξη με στόχο την ελάφρυνση πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων», τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης σε συνέντευξή του στο Dnews, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας μεγάλης αύξησης τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κοντογεώργης αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επίμονης ακρίβειας στα τρόφιμα και τονίζει ότι «προτεραιότητά μας παραμένει πάντα η στήριξη και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συμπολιτών μας». Τονίζει επίσης ότι προκειμένου να ανταποκριθεί στον απαιτητικό ρόλο της, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, ενισχύεται με επιπλέον υπαλλήλους ενώ ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 5 εκατ. ευρώ και οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά.

Αναφερόμενος στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που πετύχαμε χάρη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και την συνετή, ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης» και επισημαίνει ότι «συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και δανεισμό με μικρότερα επιτόκια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Αναφέρεται επίσης στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και στην πορεία υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που ανταποκρίνεται, όπως λέει, σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό μας και τονίζει ότι "αναμένουμε να ολοκληρωθεί άμεσα και η διαδικασία έγκρισης του αναθεωρημένου σχεδίου, ενώ επίκειται και η έγκριση της τρίτης εκταμίευσης που θα προστεθεί στα 11,1 δις που έχουμε ήδη λάβει.

Όσον αφορά την κρίση στην Μέση Ανατολή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό να μην συγχέουμε την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς με τον παλαιστινιακό λαό και τονίζει πως είναι κρίσιμο να έχουμε άμεσα επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Επισημαίνει παράλληλα τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου συνομιλητή στην περιοχή και τονίζει πως ήδη βρισκόμαστε σε συντονισμό με τους εταίρους μας στην ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Κύριε υπουργέ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ, συμμετείχε στην Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, πώς αξιολογείτε την κατάσταση και πόσο ρεαλιστική θεωρείτε, υπό τις παρούσες συνθήκες, την προοπτική βιώσιμης πολιτικής λύσης την οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο Κάιρο, "δεν μπορεί να αντικαταστήσει καμία στρατιωτική επέμβαση";

Η χώρα μας έχει ενδιαφέρον για την περιοχή και ταυτόχρονα ασκεί τον σταθεροποιητικό της ρόλο. Μετά τη συμμετοχή του στη «Διάσκεψη του Καΐρου για την Ειρήνη», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι, να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς με τον παλαιστινιακό λαό. Δεν πρέπει, ωστόσο, να παραβλέπουμε ότι η παρούσα κρίση ενέχει σοβαρούς κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης και είναι κρίσιμο να έχουμε άμεσα επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών προκειμένου να διασφαλιστεί ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, με μια βιώσιμη πολιτική λύση. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστου συνομιλητή στην περιοχή. Ήδη βρισκόμαστε σε συντονισμό με τους εταίρους μας στην ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί άμεση αποκλιμάκωση και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται από κοινού με τους συμμάχους μας, η αποστολή δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους.

Μία πτυχή της ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή αφορά και στην αβεβαιότητα που δημιουργείται στην οικονομία και κάθε πολίτης στη χώρα μας είναι εύλογο να αναρωτιέται: Υπάρχουν εφεδρείες για νέα στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εάν ανακύψει νέα ενεργειακή κρίση λόγω μεγάλης αύξησης τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο;

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται πάντα σε επαγρύπνηση προκειμένου να επέμβει όταν χρειάζεται με το ενδιαφέρον στραμμένο ειδικά στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. Όπως ακριβώς έκανε και κατά το προηγούμενο διάστημα σε ανάλογες περιστάσεις, με τις παρεμβάσεις στήριξης στο ρεύμα να φτάνουν σε ποσοστό 90% έως και 100% στα κοινωνικά τιμολόγια. Για φέτος ήδη έχουμε ανακοινώσει μέτρα για το επίδομα θέρμανσης, τα οποία θα καλύψουν νοικοκυριά που θερμαίνονται είτε με πετρέλαιο είτε με φυσικό αέριο.

Η ελληνική οικονομία έχει πλέον τη δυνατότητα χωρίς να εκτροχιάζεται δημοσιονομικά, να παρέχει την απαιτούμενη στήριξη με στόχο την ελάφρυνση πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ακόμα, οι οικονομικές επιπτώσεις δεν φαίνονται σημαντικές αλλά βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Στο πρώτο τετράμηνο της νέας κυβερνητικής θητείας, δεν ξέρω εάν συμφωνείτε, νομίζω όμως ότι μπορεί να διακρίνει κανείς δύο όψεις. Από την μία θετική πορεία στην οικονομία, επενδυτική βαθμίδα, υλοποίηση σημαντικού μέρους των οικονομικών προγραμματικών δεσμεύσεων, δρομολόγηση μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, από την άλλη όμως κρίσεις στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών, αλλά και σε τομείς όπως η δημόσια ασφάλεια, π.χ με την υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς. Το ισοζύγιο αυτών των πρώτων μηνών, είναι τελικά θετικό για την κυβέρνηση και πού είναι οι αδυναμίες που έχετε εντοπίσει;

Με βάση την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό εφαρμόζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε η χώρα μας να πετύχει την πραγματική σύγκλιση με τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αμέσως μετά τις εκλογές ψηφίσαμε νομοσχέδιο με το οποίο υλοποιείται ήδη το 50% των προγραμματικών δεσμεύσεών μας στην οικονομία.

Στον τομέα της εργασίας, ενσωματώσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την αύξηση των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας ενώ στην υγεία προχωράμε στην αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και ψηφίσαμε τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης προχωρήσαμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα διακυβέρνησης της αυτοδιοίκησης και αυτές τις μέρες μάλιστα ψηφίζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εξορθολογισμό του συστήματος επιλογής διοικήσεων και αξιολόγησης στο ευρύτερο Δημόσιο, το οποίο έρχεται να αναβαθμίσει τη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου.

Μέσα στο ίδιο παραγωγικό διάστημα, ωστόσο, ήταν αρκετά και αυτά που μας πλήγωσαν, πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές που απαιτούν άμεσο επανασχεδιασμό. Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στον μεταρρυθμιστικό προγραμματισμό της, αλλά, ταυτόχρονα, με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και των κρατικών υποδομών, αξιολογούμε διαρκώς τα νέα δεδομένα με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση για τον καλύτερο σχεδιασμό, την πρόγνωση και τη βελτίωση των επιδόσεων του κράτους.

Με βάση την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό εφαρμόζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε η χώρα μας να πετύχει την πραγματική σύγκλιση με τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αμέσως μετά τις εκλογές ψηφίσαμε νομοσχέδιο με το οποίο υλοποιείται ήδη το 50% των προγραμματικών δεσμεύσεών μας στην οικονομία.

Στον τομέα της εργασίας, ενσωματώσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την αύξηση των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας ενώ στην υγεία προχωράμε στην αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και ψηφίσαμε τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης προχωρήσαμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα διακυβέρνησης της αυτοδιοίκησης και αυτές τις μέρες μάλιστα ψηφίζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εξορθολογισμό του συστήματος επιλογής διοικήσεων και αξιολόγησης στο ευρύτερο Δημόσιο, το οποίο έρχεται να αναβαθμίσει τη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου. Μέσα στο ίδιο παραγωγικό διάστημα, ωστόσο, ήταν αρκετά και αυτά που μας πλήγωσαν, πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές που απαιτούν άμεσο επανασχεδιασμό.

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στον μεταρρυθμιστικό προγραμματισμό της, αλλά, ταυτόχρονα, με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και των κρατικών υποδομών, αξιολογούμε διαρκώς τα νέα δεδομένα με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση για τον καλύτερο σχεδιασμό, την πρόγνωση και τη βελτίωση των επιδόσεων του κράτους.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές πάντως είχαμε ένα αποτέλεσμα στον β΄ γύρο που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ΝΔ. Τι μηνύματα έχει λάβει λοιπόν η κυβέρνηση και τι θα κάνει στην πράξη για να πείσει από δω και στο εξής την ελληνική κοινωνία ότι πράγματι έχει λάβει αυτά τα μηνύματα που της έστειλαν οι ψηφοφόροι; Είναι τελικά κάποια συμπτώματα αλαζονείας μέσα στην κυβέρνηση εκείνα που ώθησαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει στο υπουργικό συμβούλιο "σεμνότητα και μετριοπάθεια";

Κατά τις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές, ο ελληνικός λαός κατέγραψε την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό. Όπως τονίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποστολή της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα, να αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να βελτιώνει την καθημερινότητά τους.

Με μετριοπάθεια και σεβασμό στην εντολή που μας έχει δοθεί για να υπηρετήσουμε τους πολίτες, υλοποιούμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα μας αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους. Γιατί η βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, προϋποθέτει τη σύμπλεξη των κεντρικών κυβερνητικών πολιτικών με τις περιφερειακές και τοπικές. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, με το δημόσιο ύφος και ήθος που επιβάλλεται, για να ενισχύσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ κεντρικών και τοπικών πολιτικών, έργων και δράσεων με έμφαση στο αποτέλεσμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας

Κατά τις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές, ο ελληνικός λαός κατέγραψε την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό. Όπως τονίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποστολή της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα, να αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να βελτιώνει την καθημερινότητά τους.

Με μετριοπάθεια και σεβασμό στην εντολή που μας έχει δοθεί για να υπηρετήσουμε τους πολίτες, υλοποιούμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα μας αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους. Γιατί η βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, προϋποθέτει τη σύμπλεξη των κεντρικών κυβερνητικών πολιτικών με τις περιφερειακές και τοπικές. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, με το δημόσιο ύφος και ήθος που επιβάλλεται, για να ενισχύσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ κεντρικών και τοπικών πολιτικών, έργων και δράσεων με έμφαση στο αποτέλεσμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας

Οι πάντες αναγνωρίζουν πως η επενδυτική βαθμίδα συνιστά μία πολύ θετική εξέλιξη για την οικονομία, γνωρίζουμε όμως ότι ταυτόχρονα και πολλοί αναρωτιούνται εάν αυτές οι θετικές αξιολογήσεις διεθνών οίκων θα έχουν και ποια αντανάκλαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και βεβαίως στο εισόδημα του κάθε νοικοκυριού;

Η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τους επενδυτικούς οίκους, μετά από 13 χρόνια αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση που, παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία εν μέσω αλλεπάλληλων, παγκόσμιων κρίσεων, επιβεβαιώνει τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένας εθνικός στόχος που πετύχαμε χάρη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και την συνετή, ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι μία κατάκτηση με σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού. Συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και δανεισμό με μικρότερα επιτόκια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μεταφράζεται σε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και, κατά συνέπεια, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών.

Κάθε αναφορά στην καθημερινότητα, αναπόφευκτα φέρνει στο μυαλό και το βασικότερο πρόβλημα κάθε πολίτη που είναι η επίμονη ακρίβεια. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι όσες πρωτοβουλίες και αν έχει πάρει η κυβέρνηση μόνο εν μέρει έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε ό,τι αφορά κυρίως τα τρόφιμα. Όταν η κυβέρνηση "ξύσει τον πάτο του βαρελιού", όπως έχει πει ο πρωθυπουργός και εφόσον βρει κάποιο περίσσευμα στο τέλος του χρόνου, θα είναι πρώτη προτεραιότητα η περαιτέρω στήριξη απέναντι στην ακρίβεια στα τρόφιμα;

Πράγματι, παρότι ο γενικός δείκτης πληθωρισμού βαίνει μειούμενος για αρκετούς μήνες, ο δείκτης τροφίμων που αποτελεί τον κρίσιμο δείκτη για την καθημερινότητα των πολιτών, παραμένει πιο επίμονος. Για να στηρίξουμε τους καταναλωτές, σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων, εφαρμόζουμε την πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής», όπου έχουμε εντάξει 233 προϊόντα από 21 κατηγορίες με μειώσεις που ξεκινούν από 5% και φτάνουν έως και 23%.

Για τη διευκόλυνση του καταναλωτή υπάρχει ειδική σήμανση στο ράφι στα προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες. Με τον τρόπο αυτό παροτρύνονται και άλλοι προμηθευτές να εντάξουν τα προϊόντα τους στην πρωτοβουλία. Όμως η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα με μόνιμα μέτρα και όχι με επιδόματα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης.

Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σε νέα αύξηση στις συντάξεις και στο επίδομα προσωπικής διαφοράς, στη διευκόλυνση των συνταξιούχων να ενταχθούν στην αγορά εργασίας , στην επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο και στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε οικογένεια μεταξύ άλλων. Προτεραιότητά μας παραμένει πάντα η στήριξη και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συμπολιτών μας.

Ένα δεύτερο πεδίο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι οι έλεγχοι παντού. Και το ερώτημα είναι εύλογο: Είναι επαρκώς στελεχωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ενός εκτεταμένου αλλά και διαρκούς ελέγχου σε όλο το φάσμα της αγοράς; Και ακούσαμε πρόσφατα τον πρωθυπουργό να απευθύνει μήνυμα σε μεγάλες πολυεθνικές που πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα στην χώρα μας. Τι πρωτοβουλίες να αναμένουμε για το ζήτημα αυτό από την κυβέρνηση;

Πέρα από τις πρωτοβουλίες που ήδη αναφέρθηκαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επιδιώκουμε τη δημιουργία συνθηκών άμεσης ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού με στόχο τη σταθερή μείωση των τιμών στο ράφι, σε είδη βασικής ανάγκης για τα νοικοκυριά. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Δ.Ι.Μ.Ε.Α., διενεργεί εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας επιβάλλοντας κυρώσεις, σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση τιμής.

Καθορίστηκε, μάλιστα, μία λίστα βασικών προϊόντων, για τα οποία τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης οποιαδήποτε αύξηση τιμής σε εβδομαδιαία βάση. Αντίστοιχα, στην ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis.gr αναρτώνται οι ενδεικτικές λιανικές τιμές πώλησης των οπωροκηπευτικών προϊόντων. Σε περίπτωση παράλειψης ανακοίνωσης των τιμών ή ψευδούς δήλωσης επιβάλλονται πρόστιμα.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στον απαιτητικό ρόλο της, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, ενισχύεται με επιπλέον υπαλλήλους ενώ ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 5 εκατ. ευρώ και οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά.

Στην ατζέντα του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου είδαμε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών και ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλά για μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα αποτυπωθεί αυτή η ορμή το επόμενο διάστημα;

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου επικεντρωθήκαμε στην παρουσίαση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων: του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων, την καλύτερη συνεργασία με τους δανειολήπτες και την προστασία των πραγματικά ευάλωτων και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και του Υπουργείου Υγείας για την δεύτερη φάση του προγράμματος του προσωπικού γιατρού στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η πορεία υλοποίησης των δράσεων ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό μας και αναμένουμε να ολοκληρωθεί άμεσα και η διαδικασία έγκρισης του αναθεωρημένου σχεδίου, ενώ επίκειται και η έγκριση της τρίτης εκταμίευσης που θα προστεθεί στα 11,1 δις που έχουμε ήδη λάβει. Η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, όπως την περιγράψατε, συνεχίζεται στον ίδιο ρυθμό.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς τα σχέδια νόμου για μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το ελληνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, η αναδιάρθρωση του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ο Μηχανισμός εναέριας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακομιδών. Παράλληλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσει σήμερα δέσμη μέτρων για την μείωση του ενεργειακού κόστους και για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Ποια η δική σας οπτική για την κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Σας ρωτώ γιατί λένε πως η ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης είναι συχνά προς όφελος και του ίδιου του κυβερνητικού έργου.

Η κυβέρνηση είναι σταθερά επικεντρωμένη στο έργο της και δεν υπεισέρχεται στον σχολιασμό των εσωκομματικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή άλλων κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα να δούμε μία παραγωγική αντιπολίτευση, ώστε το ύφος του πολιτικού διαλόγου να ανταποκρίνεται στον πολιτικό πολιτισμό που αρμόζει στις δημοκρατικές αξίες μας και ταυτόχρονα να υπάρχει μια παραγωγική και χρήσιμη για τους πολίτες αντιπαράθεση ιδεών και προτάσεων.