Πολιτική

Το μετρό στα Εξάρχεια και πάλι στο «επίκεντρο» της... κόντρας κυβέρνησης - Δούκα

Το μετρό στα Εξάρχεια και πάλι στο «επίκεντρο» της... κόντρας κυβέρνησης - Δούκα
Συνεχίζονται οι διαφωνίες της κυβέρνησης με το νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα με επίκεντρο το μετρό στα Εξάρχεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «το μετρό είναι μια κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και μία πολιτική που έχει πει προσωπικά ο πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα υποχώρησης», ενώ υποστήριξε πως «η θέση που διατύπωσε ο κ. Δούκας δεν συνάδει με την αρχική του δήλωση περί συνεργασίας σε κεντρικά ζητήματα».

Ο κ. Μαρινάκης πήρε πάντως αποστάσεις από την ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για τον κ. Δούκα ότι οι Αθηναίοι «θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ», ενώ διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός «θα συναντηθεί με το σύνολο των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών, κατά προτεραιότητα στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους».

Ερωτηθείς για το ζήτημα του μετρό, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί πολύ μεγάλο ποσοστό κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας, άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποχώρησης σε καμία από τις κεντρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και συνολικά το μετρό και ειδικά το μετρό στα Εξάρχεια».

Ειδικά για «το περιβαλλοντικό σκέλος», τόνισε ότι «έχει δώσει πλήρη αναφορά η αρμόδια εταιρεία για το πως θα γίνει η μετεγκατάσταση των δέντρων», υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι η θέση αυτή που διατύπωσε ο κ. Δούκας δεν συνάδει με την αρχική του δήλωση περί συνεργασίας σε κεντρικά ζητήματα. Πρέπει να δούμε τα μεγάλα θέματα των πολιτών και ένα από αυτά είναι να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο τα μεγάλα έργα τα οποία ξεκινά να υλοποιεί η κυβέρνηση αυτή».

Ο κ. Μαρινακης προχώρησε και σε ένα «προσωπικό σχόλιο» για «όψιμες ευαισθησίες», το οποίο διευκρίνισε ότι δεν το προσωποποιεί στον κ. Δούκα.

«Δεν νομίζω ότι πολλοί από αυτούς που φωνάζουν για τα δέντρα, τους έπιασε ο πόνος για τον φυσικό πλούτο των Εξαρχείων, απλά είναι άλλη μία αφορμή για επαναστατική γυμναστική η οποία όμως, δυστυχώς, γίνεται στις πλάτες των πολιτών», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Επειδή εμάς, μας ενδιαφέρει η κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οι καλύτερες υποδομές, τα περισσότερα μεγάλα έργα, δεν πρόκειται να κάνουμε το παραμικρό πίσω σε αυτό το θέμα».

Όσον αφορά την ανάρτηση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη και το αν εκφράζει την κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης που έχει προφανώς την πλήρη εμπιστοσύνη και της Βουλής και του πρωθυπουργού, για να μην ανοίξουμε κάποιο τέτοιο θέμα. Προφανώς κάθε πολιτικό πρόσωπο εκφράζει και τις δικές του απόψεις».

«Δεν έχουμε κρύψει ως ΝΔ ότι δεν ήταν η επιλογή μας ο κ. Δούκας. Κατάφερε και είχε μία πολύ σημαντική εκλογική επιτυχία, ήταν η επιλογή της πλειοψηφίας των δημοτών της Αθήνας, προφανώς όπως κάθε επιλογή είναι απολύτως σεβαστή, από κει και πέρα, το επόμενο που λέμε είναι ότι έχουμε καθήκον να συνεργαστούμε με τον κάθε εκλεγμένο τοπικό άρχοντα, υπάρχουν όμως κάποιες πρώτες κινήσεις οι οποίες μας κάνουν να μην είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για κάποια ζητήματα, όπως αυτό του μετρό», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε:

«Νομίζω ότι όλοι, όπως έχουμε πει πολλές φορές και για εμάς και για όσους έχουν δημόσιο αξίωμα, κρίνονται στην πράξη, από την πορεία, από το έργο τους. Αλλά κάθε ζήτημα το αξιολογούμε ξεχωριστά και ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Επέλεξε ο κ. Γεωργιάδης να κάνει έναν σχολιασμό συγκεκριμένο και προχωράμε παρακάτω».