Πολιτική

Εκλογές ΠΑΣΟΚ- Δημοσκόπηση: Ποιον θέλουν πρόεδρο οι ψηφοφόροι και τα ντέρμπι του 2ου γύρου

Εκλογές ΠΑΣΟΚ- Δημοσκόπηση: Ποιον θέλουν πρόεδρο οι ψηφοφόροι και τα ντέρμπι του 2ου γύρου Φωτογραφία: EUROKINISSI/ TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ
Τα ευρήματα στην πρόθεση ψήφου και για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρατεί στην πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σενάρια για τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριαρχεί στην ερώτηση «ποιον θα προτιμούσατε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» και στις τρεις «δεξαμενές» που εξέτασε η Metron Analysis, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Στα όρια εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 24% και έχει δύο μονάδες διαφορά από την Άννα Διαμαντοπούλου η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Τρίτος είναι ο Χάρης Δούκας με 20% και ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος (18%).

Στην πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ ή τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του κόμματος, ο Ανδρουλάκης διευρύνει το προβάδισμά του. Είναι στο 36%, ενώ ο Δούκας συγκεντρώνει το 19%, η Διαμαντοπούλου 17% και ο Γερουλάνος είναι στο 16%.

Ανάμεσα σε εκείνους που δηλώνουν ότι είναι σίγουρο ή πιθανό να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 27%, η Διαμαντοπούλου είναι δεύτερη με 24%, ενώ από 20% συγκεντρώνουν οι Δούκας και Γερουλάνος.

Τα «ντέρμπι» του δεύτερου γύρου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως τα ευρήματα της δημοσκόπησης και για τα σενάρια του δεύτερου γύρου των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Στα όρια εκλογικής επιρροής του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρατεί των Χάρη Δούκα (38-35) και Άννας Διαμαντοπούλου (44-38), αλλά το απόλυτο ντέρμπι προκύπτει σε μια μονομαχία του με τον Παύλο Γερουλάνο (42-42).

Ο Παύλος Γερουλάνος επικρατεί του Χάρη Δούκα (45-35). Η Άννα Διαμαντοπούλου κερδίζει τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων (44-39), όσο και τον Παύλο Γερουλάνο (41-38).

Στην πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ ή τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του κόμματος, ο Ανδρουλάκης επικρατεί του Δούκα (58-35), της Διαμαντοπούλου (56-34) και του Γερουλάνου (54-37). Ο Γερουλάνος κερδίζει τον Δούκα (42-39) και την Διαμαντοπούλου (43-38), ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων κερδίζει τη Διαμαντοπούλου (44-43).

Τέλος, σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ο Ανδρουλάκης κερδίζει τον Δούκα (50-38), τη Διαμαντοπούλου (46-40), αλλά χάνει από τον Γερουλάνο (47-41). Ο Γερουλάνος κερδίζει επίσης τον Δούκα (48-38) και τη Διαμαντοπούλου (45-39), ενώ η τελευταία επικρατεί του Δούκα (44-43).

Στην παράσταση νίκης ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, συγκεντρώνοντας από 45% έως 53%, στις τρεις δεξαμενές που συμπεριέλαβε η δημοσκόπηση.

Η πρόθεση ψήφου και οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 22,4% και έχει προβάδισμα 9,2 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ (13,2%). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πέμπτο κόμμα με 6,5%, πίσω από το ΚΚΕ (8,1%) και την Ελληνική Λύση (7,6%).

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ είναι στο 29,2%, με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ (17,2%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πέμπτος με 8,4%. Στο 10,6% είναι το ΚΚΕ και 9,9% συγκεντρώνει η Ελληνική Λύση.

Σε ό,τι αφορά στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, το 69% των ερωτηθέντων θέλουν να εκλεγεί άλλος πρόεδρος, ενώ το 22% τάσσονται υπέρ της επανεκλογής Κασσελάκη. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 37% θέλουν ξανά πρόεδρο τον Κασσελάκη και το 56% επιθυμούν αλλαγή στην ηγεσία.