Πολιτική

Ο Κασσελάκης κήρυξε μαξιλαροπόλεμο στον Τσίπρα… και αυτός πήγε «Ρούμελη» με Σακκελαρίδη

Ο Κασσελάκης κήρυξε μαξιλαροπόλεμο στον Τσίπρα… και αυτός πήγε «Ρούμελη» με Σακκελαρίδη

Μετά την «αποπαρασίτωση» των παλιών στελεχών που ζητούσαν οι φανατικοί οπαδοί του από τον Στέφανο Κασσελάκη, φαίνεται ότι στους στόχους του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει και η «αποτσιπροποίηση» του κόμματος.

Δεν εξηγείται αλλιώς ότι, εν μέσω του κύματος αποχωρήσεων από την Κουμουνδούρου, ο κύριος Κασσελάκης επέλεξε να επιτεθεί στο πιο σημαντικό επίτευγμα της κυβερνητικής περιόδου του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι θεωρεί το μαξιλάρι των 37 δισ. που άφησε στα δημόσια ταμεία. Βεβαίως, η νέα αυτή «βόμβα» που έριξε ο πρόεδρος του κόμματος στο εσωτερικό του ήδη αναστατωμένου ΣΥΡΙΖΑ, έτυχε της ανάλογης σκληρότατης «ανταπόκρισης» της άλλης πλευράς, με ανάρτηση του πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Παράλληλα, η ενόχληση, πλέον, του Αλέξη Τσίπρα για τον διάδοχο του αρχίζει να έρχεται στην επιφάνεια και εκδηλώθηκε χθες με τις φωτογραφίες που διέρρευσαν στη συνάντηση που είχαν με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη προς «Ρούμελη» μεριά…

Ο Κασσελάκης πέταξε… το μαξιλάρι στον Τσίπρα

Όλα ξεκίνησαν με μια νέα «περιπατητική» συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο Mega, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, έγινε ο εξής διάλογος με τον δημοσιογράφο που τον ακολουθούσε κατά πόδας (Κυριάκος Μαντούβαλος):

- «Θα μπορούσαν δηλαδή τα 37 δισ. που άφησε μαξιλάρι, να είναι 30 και να πάνε στην κοινωνία μερικά λεφτά;».

- «Μα προφανώς! Πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το μαξιλάρι του Τσακαλώτου».

Αν και δεν αποκλείεται ο κύριος Κασσελάκης να μην έχει πλήρη γνώση ότι η τριπλέτα «έξοδος από τα μνημόνια - μαξιλάρι – αναδιάρθρωση χρέους» πρόκειται για τη πιο σημαντική στιγμή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι σχεδόν απίθανο να μην έχει ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται για αυτή ως το σημαντικότερο επίτευγμα του. Εξάλλου, έχουν προηγηθεί τα υποτιμητικά του λόγια περί «άρρωστης» αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αναφορά του για τον άδειο όροφο που παρέλαβε από τον προκάτοχο του, αλλά και οι υπόνοιες για την αμηχανία του κυρίου Τσίπρα να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο

Εμφανής ξανά η επιρροή Πολάκη

Επιπλέον, όπως όλες οι προηγούμενες «πρωτοβουλίες» Κασσελάκη είχαν την άμεση επικρότηση Παύλου Πολάκη στο Facebook, έτσι και η τελευταία, δηλαδή η επίθεση του στο μαξιλάρι έτυχε της συστράτευσης του Σφακιανού πολιτικού, αλλά με μια διαφορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κύριος Πολάκης είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα, ποστάροντας την ομιλία του Νίκου Σκορίνη στην Κεντρική Επιτροπή.

Πέρα από το γεγονός ότι, από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου, μόνο ο Νίκος Παππάς έχει αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα της έκτασης του μαξιλαριού (αλλά πάρα πολύ ηπιότερα), ο κύριος Σκορίνης έχει συγκεντρώσει για τη συγκεκριμένη ομιλία τις τελευταίες μέρες τη χλεύη του παλιού Οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, με μέλη της να τον χαρακτηρίζουν ειρωνικά, «ο μέγας καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας», συμπληρώνοντας ότι επιμένει σε θέματα που δεν αντιλαμβάνεται καν.

Επομένως, ο εισηγητής και αυτής της θέσης του κυρίου Κασσελάκη φαίνεται να είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος άλλωστε είχε εξ αρχής εκφράσει κριτική στο μαξιλάρι, αλλά και ήταν ο μόνος που είχε φτάσει τον Αλέξη Τσίπρα ένα βήμα από την απομάκρυνση του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, το οποίο και δεν έγινε λόγω του ότι ακολούθησε εκείνες τις μέρες η τραγωδία των Τεμπών.

Ο Τσίπρας πήρε τον Σακελλαρίδη… για παϊδάκια

Και όντως, το ρεπορτάζ, αλλά και οι ενδείξεις εξοργισμού του πρώην πρωθυπουργού για τις κινήσεις Κασσελάκη το τελευταίο διάστημα είναι σαφεις. Την Παρασκευή, λίγο μετά το διάγγελμα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις 4 διαγραφές (που τελικά μετατράπηκαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις…) ο προκάτοχος του είχε αφήσει να διαρρεύσει η βαθιά ανησυχία του για το θέμα. Την ίδια μέρα, είδαμε και την ενεργοποίηση της παλιάς του φρουράς (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκου Φλαμπουράρη και άλλων) κόντρα στην απόφαση δημοψηφίσματος, η οποία έφτασε την Κυριακή στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας που ενσωματώθηκε τελικά από τον κύριο Κασσελάκη (καθώς δεν υφίστατο πια θέμα διαγραφών).

Επίσης, οι φήμες οργιάζουν για τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να μιλά για τον διάδοχο του, ακόμη και σε δημοσιογράφους. Μετά από όλα αυτά, χθες το βράδυ ήρθε και το ραντεβού του πρώην πρωθυπουργού με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για παϊδάκια στην ταβέρνα Νέας Σμύρνης, «Ρούμελη». Πέρα από το γεγονός πως ο κύριος Σακελλαρίδης είχε εκφράσει τη δημόσια (ισχυρή) στήριξη στην υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, είναι γνωστό και ότι αποτελεί συνομιλητή πολλών χρόνων του κυρίου Τσακαλώτου.

Τους παροτρύνει να μείνουν

Επιπλέον, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Dnews», ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες μέρες φέρεται να συμβουλεύει πολλά στελέχη του κόμματος να μην αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μείνουν στις θέσεις τους έως τις ευρωεκλογές, υπονοώντας ότι τότε, με το αναμενόμενα κακό, κατά την εκτίμηση του, αποτέλεσμα, θα είναι η καταλληλότερη ευκαιρία για να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Μολονότι η δυναμική των αποχωρήσεων δεν φαίνεται πολύ πιθανό να ανακοπεί σε ότι αφορά την πλειοψηφία όσων αποχώρησαν από τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, αν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, φανερώνουν ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο ανδρών.

Δραγασάκης: Είσαι αδιάβαστος και σταμάτα να υπονομεύεις

Πάντως, η επίθεση του Στέφανου Κασσελάκη στο μαξιλάρι δεν έμεινε αναπάντητη.

Ακολούθησε, μια ιδιαίτερα αυστηρή ανάρτηση του Γιάννη Δραγασάκη, η οποία αναδημοσιεύτηκε από πολλά στελέχη του κόμματος, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Νίκος Μπίστης. Σε αυτή, ο κύριος Δραγασάκης του έκανε κάποιες «αναγκαίες επισημάνσεις», μεταξύ των οποίων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι», ότι «δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή» και ότι «δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο» για «την έξοδο της χώρας στις αγορές».

Επιπλέον, τον προέτρεψε να διαβάσει συγκεκριμένες σελίδες του απολογισμού της κυβερνητικής περιόδου 2012-19, «που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος» και αναφέρονται στο εν λόγω ζήτημα. Μάλιστα, με εμφανή ειρωνικό ύφος κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον».

Τσακαλώτος: Καλά θα πάει το «νέο»

Ανάλογη ανάρτηση - απάντηση στον κύριο Κασσελάκη, αλλά για το θέμα της φορολογίας, ήρθε και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σε επίσης ειρωνικό τόνο ανέφερε: «Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν τον κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το "νέο"».