Πολιτική

Το μήνυμα Μητσοτάκη για «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις: «Για μένα το κοντέρ έχει μηδενίσει»

Το μήνυμα Μητσοτάκη για «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις: «Για μένα το κοντέρ έχει μηδενίσει»
Αν και η είδηση της χθεσινής συνέντευξης του Μητσοτάκη αφορούσε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που θα δοθεί τον Δεκέμβριο στους οικονομικά ασθενέστερους, τα μηνύματα που εξέπεμψε αφορούσαν στην επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και είχαν ως αποδέκτες και τα μέλη της κυβέρνησης.

"Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θέλω να υλοποιήσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Άρα δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης, με το 41%. Αυτό δεν μου λέει τίποτα", διαμήνυσε, ξορκίζοντας λογικές επανάπαυσης στις δάφνες της πρόσφατης εκλογικής νίκης της ΝΔ.

Ταυτόχρονα όμως και μεταρρυθμιστικού εφησυχασμού μέσα στην βεβαιότητα που μπορεί να δημιουργεί το σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ το οποίο αποτυπώνεται και στις νέες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στην σκιά και της σοβαρής κρίσης στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Για μένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή. Και αυτό υπενθυμίζω πάντα στους συνεργάτες μου, στους υπουργούς μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ο ίδιος «έχω πρώτα και πάνω από όλα την υποχρέωση κάθε μέρα που πηγαίνω στο γραφείο μου να αναλογίζομαι τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και πώς μπορούμε να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει μέσα στους πρώτους μήνες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ κάποιες δύσκολες μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες έστω και εάν γνωρίζει ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά και το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο ξεκαθάρισε ότι παρά τις αντιδράσεις στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών, «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του».

"Μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις και είμαστε ανοιχτοί πάντα στη διαβούλευση, να δούμε αν τυχόν υπάρχουν αστοχίες ή διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που να είναι δίκαιες. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως δεν πρόκειται να αλλάξει", ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και με αφορμή τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι η τεχνολογία πηγαίνει προς τα εμπρός και ουσιαστικά νομίζω ότι κάποιες από τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων ήταν υπερβολικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα λυθούν οι εκκρεμότητες αυτές. Δεν πηγαίνει πίσω η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους».

Αποφασιστικότητα είναι διατεθειμένο το Μέγαρο Μαξίμου να επιδείξει και στο ζήτημα της λειτουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων, μία πρωτοβουλία που αναμένεται να ακολουθήσει το προσεχές διάστημα και θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει και αντιδράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας.

«Είμαστε στην αρχή μιας δεύτερης θητείας με μια πολύ ισχυρή εντολή από τους πολίτες. Είναι πράγματι μια εντολή μεταρρυθμίσεων και ένα μεγάλο βάρος ευθύνης στους ώμους μου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και διαμήνυσε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι «ως προς την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει απόλυτη προσήλωση στο στόχο».

Δεν έλλειψε μάλιστα και το "καρφί" του για την στάση όσων μιλούν για μεταρρυθμίσεις, αλλά αντιδρούν μόλις αυτές αγγίξουν το δικό τους πεδίο. «Λέμε για μεταρρυθμίσεις και όταν διαπιστώνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις με κάποιο τρόπο μας «ξεβολεύουν», τότε ξαφνικά από εκεί που ήμασταν υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων γινόμαστε πολέμιοι», σχολίασε χαρακτηριστικά.