Πολιτική

Στον «ενάρετο κύκλο» του πρωθυπουργού οι επαφές με κορυφαίους επενδυτές στο Λονδίνο

Στον «ενάρετο κύκλο» του πρωθυπουργού οι επαφές με κορυφαίους επενδυτές στο Λονδίνο Φωτογραφία: INTIME
Η οικονομία και οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν βασικά θέματα της σημερινής δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

Η συμμετοχή του σήμερα το πρωί στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα δώσει την δυνατότητα στον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθυνθεί σε μεγάλους διεθνείς επενδυτές προβάλλοντας τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει.

Το γεγονός ότι η φετινή παρουσία του στο κορυφαίο αυτό επενδυτικό γεγονός, στο οποίο αναμένεται να δώσουν το παρών και εκπρόσωποι 37 εισηγμένων εταιρειών της χώρας μας, πραγματοποιείται με την Ελλάδα να επιτυγχάνει τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθιστά ακόμη πιο ισχυρό το μήνυμα που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης να εκπέμψει στις επαφές του στην βρετανική πρωτεύουσα.

Ήδη από χθες έδωσε άλλωστε ένα πρώτο στίγμα μιλώντας για «δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου», αναδεικνύοντας την πλούσια και «φιλόδοξη» μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την πώληση των μετοχών από τις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, «σε εξαιρετικές αποτιμήσεις», αλλά και διαμηνύοντας, συμπερασματικά, ότι «μπορούμε να πούμε πειστικά ότι οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας».

«Έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει εκ νέου τα πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά που έχει πλέον η ανάπτυξη στην χώρα μας, την αυξημένη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να αναδείξει τα γεωπολιτικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Μετά την δημόσια συζήτηση που θα έχει με τον αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley, Luigi Rizzo, οι προβολείς της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Λονδίνο θα στραφούν και στο πολιτικό πεδίο, καθώς το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ και αύριο το μεσημέρι με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.

Μεταναστευτικό, Μεσανατολικό και Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Στις συναντήσεις αυτές ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα για το οποίο έστειλε επίσης ξεκάθαρα μηνύματα χθες μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους».

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω και των πληροφοριών ότι ο κ. Στάρμερ φέρεται διατεθειμένος διατεθειμένος να μην εμποδίσει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς ο κ. Μητσοτάκης από το BBC εάν του έχει πει κάτι τέτοιο παρέπεμψε στην συζήτηση που θα έχει σήμερα μαζί του, αλλά και στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.
Το θέμα θα τεθεί από τον πρωθυπουργό και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο και στην κυβέρνηση θεωρούν σημαντικό ότι έχει επανέλθει στο προσκήνιο το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών και μάλιστα έχει επιτευχθεί και ριζική μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης.

Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, κάτι που επισήμανε άλλωστε στο BBC και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «δεν έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο όσο θα ήθελα στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε όμως υπομονετικός.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί, μεταξύ άλλων και το μεταναστευτικό και φυσικά οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.