Διεθνή

Τουσκ: Η Πολωνία θα αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου

Τουσκ: Η Πολωνία θα αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου Φωτογραφία: EPA
Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «το κράτος πρέπει να ανακτήσει το 100% του ελέγχου για το ποιος εισέρχεται και φεύγει από την Πολωνία».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε το Σάββατο ότι σχεδιάζει προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ασύλου, στο πλαίσιο μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι γίνεται «κατάχρηση» από την ανατολική Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «το κράτος πρέπει να ανακτήσει το 100% του ελέγχου για το ποιος εισέρχεται και φεύγει από την Πολωνία» και πως η αναστολή του δικαιώματος ασύλου θα αποτελέσει μέρος μιας στρατηγικής που θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Ο Τουσκ δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι «θα μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση στην Πολωνία στο ελάχιστο».

Η Πολωνία δέχεται μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορά της με τη Λευκορωσία από το 2021. Διαδοχικές κυβερνήσεις στην Πολωνία έχουν κατηγορήσει τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ότι κατευθύνουν στη χώρα μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική για να αποσταθεροποιήσουν τη Δύση.

Τα σχόλια του Τουσκ ήρθαν αφού ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ράντεκ Σικόρσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η Πολωνία θα αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τις θεωρήσεις, ενισχύοντας τον έλεγχο των αιτούντων.

Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο έρευνας για σκάνδαλο με βίζες υπό την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.

Πηγή: Associated Press