Πολιτική

Η ενόχληση Σούνακ για Μητσοτάκη, η απρέπεια της Ντάουνιγκ Στριτ και το «όχι» σε συνάντηση με Ντάουντεν

Η ενόχληση Σούνακ για Μητσοτάκη, η απρέπεια της Ντάουνιγκ Στριτ και το «όχι» σε συνάντηση με Ντάουντεν Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ως διπλωματικό «φάουλ» και απρεπή κίνηση χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες μόνο ώρες προτού αυτή πραγματοποιηθεί.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση προς την ελληνική πλευρά για την ακύρωση της συνάντησης έγινε την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ την οποία γνώριζε ο κ. Σούνακ.

Πάντως, το BBC σε δημοσίευμά του, λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστή η είδηση της ακύρωσης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση του ραντεβού και πως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αυτό δεν ισχύει καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε μετά τη διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να συναντηθούν την Τρίτη, όπως ήταν προγραμματισμένο.

BBC

Νωρίτερα την ενόχλησή τους για την αιφνιδιαστική ακύρωση από την πλευρά του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ της προγραμματισμένης για αύριο το μεσημέρι συνάντησης στην Ντάουνινγκ Στριτ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προφανώς ενοχλήθηκε για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σημειώνουν ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να προβάλει τις θέσεις της.

Σε τελική ανάλυση η διαπραγμάτευση γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο, σχολιάζουν τα ίδια στελέχη.

Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την γνωστοποίηση της ακύρωσης του ραντεβού που είχε προγραμματιστεί για τις 12.45 της Τρίτης, έχει ως εξής:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει χθες στο BBC ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», ανέφερε.

Είχε τονίσει μάλιστα πως »θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι' αυτόν τον σκοπό» και έχει φέρει ως παράδειγμα την Μόνα Λίζα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι' αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον».