Πολιτική

«Επίθεση φιλίας» από Βρετανικό Μουσείο κόντρα στον... σκεπτικισμό Σούνακ

«Επίθεση φιλίας» από Βρετανικό Μουσείο κόντρα στον... σκεπτικισμό Σούνακ Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
«Λύση ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο νόμος» αναζητά το Βρετανικό Μουσείο προκειμένου τα Μάρματα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στα... πάτρια.

Ιδιαίτερα αιχμηρός για την κυβέρνηση της Βρετανίας και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούναν ήταν ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας σε podcast για το διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

“Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση και ότι Στάρμερ δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον νόμο”, είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σε ένδειξη καλής θέλησης παραχωρείται το πρώτο... «δάνειο»

Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει νέο κεφάλαιο στις πολιτιστικές σχέσεις και τις ανταλλαγές με την Ελλάδα. Παρά την πρόσφατη ελληνοβρετανική κρίση για τα γλυπτά του Παρθενώνα, ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο πρόκειται να επιστρέψει ξανά στην Αθήνα έπειτα από 250 χρόνια, στο πλαίσιο της έκθεσης "ΝοΗΜΑΤΑ" στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας μας, η Υδρία του Μειδία βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο από τον 18ο αιώνα, έρχεται στην Ελλάδα για την μεγάλη έκθεση του μουσείου της Ακρόπολης "ΝοΗΜΑΤΑ". Πρόκειται για ένα ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο μεγαλύτερο των 50 εκατοστών, που αγοράστηκε από τον Βρετανό επιτετραμμένο στη Νάπολη της Ιταλίας Γουίλιαμ Χάμιλτον στα 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772. Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.

Μετά την έκθεσή του στην Αθήνα, που θα διαρκέσει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, το αγγείο θα μεταφερθεί στο Παρίσι για να παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δάνειο σηματοδοτεί τις σχέσεις καλής συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το Βρετανικό Μουσείο, ειδικά μάλιστα τον τελευταίο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις και επαφές στην προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να καταστεί εφικτό το πάγιο αίτημα της Ελλάδας που δεν είναι άλλο από την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.