Πολιτική

Στη «δαμόκλειο» του πρωθυπουργού το λαθρεμπόριο καυσίμων την Τετάρτη

Στη «δαμόκλειο» του πρωθυπουργού το λαθρεμπόριο καυσίμων την Τετάρτη Φωτογραφία: Eurokinissi
Στην Ολομέλεια της Βουλής θα μιλήσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το νομοσχέδιο που αφορά στον περιορισμό της Φοροδιαφυγής.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τα «μέτρα για τον περιορισμό της Φοροδιαφυγής», θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πέραν των παρεμβάσεων που έχουν γίνει περισσότερο γνωστές, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις «που χτυπούν στη ρίζα του το λαθρεμπόριο καυσίμων», όπως είπε.

  • Πρώτον, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για νοθεία, λαθρεμπόριο καυσίμων ή παρεμπόδιση του ελέγχου.
    Όπως ανέφερε, προβλέπεται σφράγιση της εγκατάστασης, όχι μόνο της επιχείρησης, για δύο χρόνια, ενώ ορίζονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, των οποίων η εγκατάσταση σφραγίστηκε, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε κάποια άλλη εγκατάσταση ή συνολικά στη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων, επίσης για δύο χρόνια.
  • Η δεύτερη παρέμβαση σχετίζεται με το σύστημα εισροών-εκροών, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, ουσιαστικά, καθίσταται υποχρεωτικό. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, «πλέον, υπάρχει και η ευθύνη των εταιρειών εμπορίας καυσίμων να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο. Με το να ελέγχουν, δηλαδή, αν τα πρατήρια καυσίμων χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο αποδεικνύεται πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων».

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη στάθηκε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» με στοιχεία που αφορούν στην αγορά των καυσίμων, όπου φαίνεται ότι το λαθρεμπόριο κάνει ένα τζίρο της τάξεως των 150 εκατομμυρίων.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με βάση τα επίσημα στοιχεία «έχουμε, αυτή τη στιγμή, εξαπλάσιες κατασχέσεις το 2023 από ό,τι ο μέσος όρος της τελευταίας 8ετίας».

Συγκεκριμένα, έχουν κατασχεθεί ποσότητες νοθευμένων καυσίμων 621.000 τόνοι, ενώ ο μέσος όρος της προηγούμενης 6ετίας είναι 110.000 τόνοι. Έχουν γίνει περισσότεροι από 14.000 έλεγχοι μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, έχουν εντοπιστεί, μόνο σε ένα 10μήνο το 2023, 1.386 παραβάσεις, ενώ ο μέσος όρος 8ετίας είναι 1.087 και έχουν εκδοθεί πρόστιμα μόνο σε ένα 10μηνο, δηλαδή όχι σε όλο το έτος, ύψους 15,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο μέσος όρος έτους της τελευταίας 8ετίας είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.