Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν. Οι επικείμενες συμφωνίες και οι «κόκκινες γραμμές»

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν. Οι επικείμενες συμφωνίες και οι «κόκκινες γραμμές» Φωτογραφία: EUROKINISSI
Αντίστροφη μέτρηση για την αυριανή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την διεξαγωγή του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.

Επιστέγασμα αυτού του θετικού κλίματος επιδιώκεται να αποτελέσουν μια σειρά από συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν σε τομείς όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία, η Υγεία, η Παιδεία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η έρευνα/τεχνολογία, η αγροτική ανάπτυξη, ενώ κάποιες θα αφορούν και συνεργασίες μεταξύ οργανισμών όπως το Entreprise Greece.

Όλα αυτά άπτονται της θετικής ατζέντας στην οποία αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση η ελληνική πλευρά καθώς αποτελεί την βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηρίζεται η συνέχιση βελτίωσης του κλίματος, παρά τις σημαντικές διαφωνίες των δύο χωρών.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται την ίδια ώρα και η διάθεση για εντατικοποίηση της συνεργασίας και στο μεταναστευτικό.

«Διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου παραμονές της συνεδρίασης που ευελπιστεί να αποτελέσει ένα ακόμη επιμέρους βήμα διαλόγου που θα οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν στην διμερή συνάντηση που θα έχουν, παρουσία και των δύο υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών τους συμβούλων, για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση πάντα τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Οι τελικές προετοιμασίες εξελίσσονται βέβαια σε κλίμα απόλυτης εγρήγορσης απέναντι στο ενδεχόμενο να επιχειρηθεί από πλευράς του κ. Ερντογάν να τεθούν ζητήματα που βρίσκονται εκτός συζήτησης.

Το μήνυμα της Αθήνας είναι πως δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και πως "η αμυντική πολιτική της χώρας, όλα αυτά τα ζητήματα, που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση, δεν είναι στη συζήτηση", όπως δήλωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός στις 11.30 αύριο από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ για τις 12.15 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη διμερή συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια θα υπάρξει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.