Πολιτική

«Ναι μεν, αλλά» Ανδρουλάκη για το νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών

«Ναι μεν, αλλά» Ανδρουλάκη για το νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών Φωτογραφία: Eurokinissi
«Εμείς δεν είμαστε αλά καρτ δικαιωματιστές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα θέσει κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου

Την ξεκάθαρη θέση του κόμματος για την νομοθέτηση του πολιτικού γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τραβώντας ωστόσο μια βαθιά «κόκκινη» γραμμή ως την τελική διατύπωση του νομοθετήματος που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια τόνισε πως «η θέση μας είναι εδώ και χρόνια στο πρόγραμμα μας, είμαστε υπέρ της νομοθέτησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσαμε όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το σύμφωνο συμβίωσης. Ποιος μιλάει; Η ΝΔ που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης 19 από τους 75 βουλευτές;»

Ωστόσο, εξέφρασε την αντίθεση του στο ζήτημα της απόκτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια με παρένθετη μητέρα, λέγοντας «επί της Αρχής είμαστε θετικοί στην ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά μπορούμε να πούμε αν θα ψηφίσουμε «ναι» σε έναν νόμο που δεν έχει κατατεθεί ακόμη στην Βουλή; Εμάς μας ενδιαφέρουν τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά η αντίληψη ότι θα κάνουμε παραγγελία με όνομα και φύλο; αν είναι δυνατόν! Αυτό μας έλειπε…».

Περί κομματικής πειθαρχίας

Αναφορικά με την προ ημερών δήλωσή του, «δεν θα δέσουμε εμείς τα κορδόνια του κ. Μητσοτάκη», ο κ.Ανδρουλάκης διευκρίνισε ότι «το είπα απαντώντας αν θα θέσουμε εμείς θέμα κομματικής πειθαρχίας. Πιθανώς και κάποιοι δικοί μας βουλευτές να μην την ψηφίσουν την ρύθμιση. Αυτό που κάνω ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το έχει κάνει η αντιπολίτευση εκατοντάδες φορές. Έχει υπάρξει όμως πρωθυπουργός που το παίζει μεταρρυθμιστής, να λέει “αντί να το καταψηφίσετε, να φύγετε από την Βουλή;” Προέτρεψε να μην πάνε καθόλου στην Βουλή, αν είναι να το καταψηφίσουν. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να λέει στο κόμμα και στους υπουργούς του να απέχουν από την Βουλή; Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Αιχμές κατά πρωθυπουργού

«Εμείς δεν είμαστε αλά καρτ δικαιωματιστές», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Είμαστε υπέρ νομοθέτησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών», συμπλήρωσε για να ξεκαθαρίσει ακολούθως ότι «δεν έχει έρθει το νομοσχέδιο. Για μας προτεραιότητα είναι τα δικαιώματα των παιδιών».

«Επί της αρχής είμαστε θετικοί. Μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νόμο που δεν έχουμε δει;», διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θα έρθει ο νόμος. Θα τοποθετηθούμε», συνέχισε και ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν βάζουμε κομματική πειθαρχία».