Πολιτική

Η Ελλάδα συμπαραγωγός των ΗΠΑ σε φρεγάτες Constellation

Η Ελλάδα συμπαραγωγός των ΗΠΑ σε φρεγάτες Constellation
Η Ελλάδα σε αναζήτηση «ενδιάμεσης λύσης» με τις ΗΠΑ για κοινό σχεδιασμό και συμπαραγωγή φρεγατών νέας γενιάς Constellation

Μετά από ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η Ελλάδα έρχεται να ενισχύσει τον στόλο της, με την ναυπήγηση 7 φρεγατών Constellation.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα την Δευτέρα (29/01/24), η Ελλάδα θα μπει συμπαραγωγός στο πρόγραμμα αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης Constellation.

Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Δένδιας δήλωσε: 

«Μελετάμε τα επόμενα βήματα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που μας προσφέρονται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά πέραν αυτού θέλω να σας πω, για πρώτη φορά, ότι συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation».

Συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών

«Ήδη, παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επιστολή του Ναυτικού των ΗΠΑ, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία. Η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, σε ένα τεράστιο άλμα για τον Στόλο μας, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία».

Ελήφθη το «γράμμα» για τα F-35

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο και για τα πολυπόθητα F-35, καθώς όπως δήλωσε απεστάλη εχθές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την αρμόδια Αμερικανική Υπηρεσία η επιστολή προσφοράς και αποδοχής, «LοA» για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε κατά την ομιλία του:

«Απεστάλη σήμερα, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την αρμόδια Αμερικανική Υπηρεσία η επιστολή προσφοράς και αποδοχής, “LοA” όπως είναι γνωστή, για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Προηγουμένως, είχε δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τόνι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35.

Mια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που αφορά επίσης την ευρύτερη αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας με την δωρεάν παραχώρηση σειράς μέσων. Ένα ακόμα βήμα για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Τους επόμενους μήνες θα καταλήξουμε στο σχέδιο της σχετικής συμφωνίας, γιατί θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσον αφορά το θέμα των F-35 βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας».

Ποιες είναι οι φρεγάτες Constellation

Η USS Constellation (FFG-62) θα είναι το κύριο πλοίο της κλάσης φρεγατών κατευθυνόμενων πυραύλων Constellation και το πέμπτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών που φέρει αυτό το όνομα.

const

Το όνομά της δόθηκε προς τιμήν της πρώτης φρεγάτας USS Constellation, μίας από τις έξι αρχικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία πήρε το όνομά της από τον αστερισμό των αστεριών της σημαίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήθελε μια φρεγάτα που θα μπορούσε να συμβαδίζει με τα αεροπλανοφόρα και να διαθέτει αισθητήρες δικτυωμένους με τον υπόλοιπο στόλο για να διευρύνει τη συνολική τακτική εικόνα που διαθέτει η ομάδα. Η FFG(X) θα συναθροίζεται κανονικά σε ομάδες κρούσης και σε ομάδες δράσης επιφανείας υπό την ηγεσία μεγάλων μαχητικών επιφανείας, αλλά διαθέτει επίσης την ικανότητα να αμύνεται ισχυρά κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ανεξάρτητων επιχειρήσεων, ενώ συνδέεται και συμβάλλει στο τακτικό δίκτυο του στόλου.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ήθελε το πλοίο να είναι σε θέση να:

  • Να καταστρέφει πλοία επιφανείας πάνω από τον ορίζοντα,
  • Να ανιχνεύει εχθρικά υποβρύχια,
  • Να υπερασπίζεται πλοία νηοπομπής,
  • Να χρησιμοποιεί συστήματα ενεργητικού και παθητικού ηλεκτρονικού πολέμου,
  • Να αμύνεται κατά των επιθέσεων μικρών σκαφών που συρρέουν

Η κλάση θα χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμένο σύστημα πρόωσης Diesel Electric and Gas Hull, Mechanical and Electrical (HM&E), το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε άλλο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το νέο σύστημα πρόωσης θα πρέπει να δοκιμαστεί στην ξηρά, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης του κινητήρα, ο οποίος ταλαιπώρησε το προηγούμενο πρόγραμμα των πλοίων παράκτιας μάχης (LCS).

Οι συνεχιζόμενες δυσκολίες με το LCS ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να ξεκινήσει το πρόγραμμα Constellation.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες περιλαμβάνουν την επιβιωσιμότητα του LCS σε μια σύγκρουση, τον περιορισμένο οπλισμό του και την ικανότητά του να ολοκληρώσει τις αποστολές για τις οποίες σχεδιάστηκε. Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν την υψηλή τιμή κόστους, διπλάσια από τις αρχικές προβλέψεις, και το κόστος συντήρησης.