Πολιτική

Μητσοτάκης: «Δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε με τους αγρότες»

Μητσοτάκης: «Δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε με τους αγρότες» Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Την επίσκεψή του στην Θεσσαλία όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών, προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Ως γνωστόν οι πληροφορίες για την συνάντηση αυτή αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα" και τονίζει ότι"ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Επισημαίνει εξάλλου ότι «ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητες μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική» και τονίζει ότι αύριο θα συνεδριάσουν για αυτό το θέμα οι αρμόδιοι υπουργοί του EU MED-9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία και Σλοβενία).

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και η συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός συγχαίρει επίσης τους αγρότες για τον «συντεταγμένο και απολύτως ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο διαδήλωσαν στην καρδιά της Αθήνας» και εξάρει «το υποδειγματικό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που διασφάλισε το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης».

Επισημαίνει μάλιστα ότι «η διαχείριση μιας περίπλοκης διαμαρτυρίας με τη χρήση βαριών μέσων όπως τα τρακτέρ αποτελεί την απτή απόδειξη μιας άλλης φιλοσοφίας διαχείρισης των συναθροίσεων», που «είναι στην πράξη η εφαρμογή του νέου νόμου για τις συναθροίσεις που ψηφίσαμε το 2020 και κάποιοι έλεγαν πως το κάνουμε για να καταπιέσουμε τις κινητοποιήσεις».

Τις αντιπαραβάλει μάλιστα με τα τεκταινόμενα σε άλλες χώρες, όπως «στην υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανία, όπου οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία», όπως λέει.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντά μέσα από την ανάρτησή του και στις αιτιάσεις περί καθυστερήσεων στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επικαλούμενος την πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησής του, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και τη Σλοβακία, είναι οι χώρες που προπορεύονται στις εκταμιεύσεις».

Εκτιμά ότι εντός του Απριλίου θα μπορέσουμε να καταθέσουμε το 4ο αίτημα μας στην Κομισιόν για την εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ που αφορά σε επιχορηγήσεις και 1 δισ. ευρώ σε δάνεια.


Αναφέρεται επίσης στο ταξίδι του στην Ινδία επισημαίνοντας ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ινδικών εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς αλλά και να αξιοποιήσουν τη χώρα μας σαν πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά» και εκτιμά ότι «το επόμενο διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού».

Όπως λέει επίσης, η Ινδία θα είναι και η πρώτη από τις έξι χώρες με την οποία θα υπογραφεί, στα μέσα Μαρτίου, συμφωνία για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες της χώρας μας σε εργατικό δυναμικό.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντά και την έντονη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα απογευματινά χειρουργεία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας».

Τονίζει πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου και θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων.

«Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει ότι «σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του ΕΣΥ, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές».

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει αισιοδοξία και για την φετινή τουριστική σεζόν εκτιμώντας ότι μπορεί να ξεπεράσει και το ρεκόρ του 2023.

Επικαλούμενος τα νεότερα στοιχεία της ΤτΕ για το «τουριστικό» 2023, τονίζει ότι «επισκέφθηκαν τη χώρα μας τρεις Ελλάδες! Δηλαδή 32,7 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός ρεκόρ που δεν αποκλείεται να καταρριφθεί φέτος αν κρίνω από τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία των κρατήσεων».

Όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφής για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα επισημαίνει ότι μέχρι χθες είχαν καταχωρηθεί 11.343 αιτήσεις Ελλήνων εκλογέων από τουλάχιστον 77 χώρες!

Ο πρωθυπουργός κάνει αναφορά και στην συμπλήρωση δύο χρόνων από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κόσμος μας θα είναι αλλιώς μετά από αυτόν τον πόλεμο» και ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, συμπαρατασσόμενη με τις δυνάμεις της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης».