Πολιτική

Τέσσερα κοινωνικά μέτωπα δοκιμάζουν την κυβέρνηση

Τέσσερα κοινωνικά μέτωπα δοκιμάζουν την κυβέρνηση Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Μετά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ινδία και Κατάρ και τις προσδοκίες που αυτές δημιούργησαν για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται εκ νέου στα τέσσερα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Το αγροτικό μέτωπο παραμένει αρραγές εν αναμονή τόσο της σημερινής συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, όσο και της νέας συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας η οποία θα συνδυαστεί και με επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλία.

Με τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών να έχουν εξαντληθεί, όπως επανέλαβε και χθες ο πρωθυπουργός- η κυβέρνηση επιχειρεί να ελιχθεί μέσω... Βρυξελλών, προβάλλοντας τον εαυτό της σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ και στην προσπάθεια συντονισμού των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συνάντηση που θα έχουν σήμερα για τον σκοπό αυτό, οι υπουργοί Γεωργίας της EUMED-9 και στην χθεσινή ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

Την ίδια ώρα, η κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση μίας κυβερνητικής επιλογής που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ως «κορωνίδα» της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας, οι αντιδράσεις ωστόσο είναι μεγάλες στους κόλπους των φοιτητών, όπως και οι ενστάσεις στην επιστημονική κοινότητα περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Από την αυριανή έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μέχρι την ψήφιση, στις 8 Μαρτίου, αναμένεται να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της συγκεκριμένης κυβερνητικής πρωτοβουλίας και η έντονη κριτική που ασκείται σε αυτή.

Η κυβέρνηση την συνδέει με δίλημμα στήριξης ή όχι των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά στην ουσία, πέραν τούτου, το ερώτημα και προς υποστηρικτές της προοπτικής αναθεώρησης του άρθρου 16 είναι εάν συμφωνούν και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που πολλοί υποστηρίζουν ότι στην ουσία παρακάμπτει το άρθρο 16 για να λειτουργήσουν παραρτήματα ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων υπό το πρίσμα του «ενωσιακού δικαίου», όπως λέει η κυβέρνηση.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια προκειμένου να εντείνει- ενόψει ευρωεκλογών και με το βλέμμα στους ψηφοφόρους τους κέντρου- το μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τρίτο μεγάλο και διαρκές μέτωπο για την κυβέρνηση συνιστά η ακρίβεια.

Η διαρκώς επαναλαμβανόμενη τους τελευταίους μήνες εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη ότι έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται στην πράξη καθώς οι αυξήσεις τιμών, ειδικά στα τρόφιμα, συνεχίζονται, εξανεμίζοντας και τις όποιες αυξήσεις έχουν γίνει στο διαθέσιμο εισόδημα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αποτελέσματα από 1ης Μαρτίου που θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στο βρεφικό γάλα και από τις παρεμβάσεις από το χωράφι στο ράφι, όπου η ακρίβεια αποτελεί και την βάση της μεγάλης κοινωνικής αποδοχής των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το τέταρτο πολύ σημαντικό μέτωπο για την κυβέρνηση συνδέεται με την Υγεία όπου παρά τις διακηρύξεις ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και οι έντονα αμφισβητούμενες και από τον ίδιο τον ιατρικό κόσμο κυβερνητικές επιλογές, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, συνθέτουν μια κατάσταση προβληματισμού για την πορεία της δημόσιας υγείας.

Οι υγειονομικοί θα δώσουν το παρών στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και η συμμετοχή σε αυτήν πολλών κλάδων αντανακλά την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν πολλές κοινωνικές ομάδες.