Πολιτική

Σπίρτζης: Προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου αν δεν συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σπίρτζης: Προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου αν δεν συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν μόνοι τους να νικήσουν τον Μητσοτάκη» δηλώνει στο Dnews και προειδοποιεί πως «Δεν υπάρχουν κενά, ούτε στη φύση ούτε στην πολιτική»- «Εύχομαι να παρέμβει στο μέλλον για τη συνεργασία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων» τονίζει για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπάρχουν κενά, ούτε στη φύση ούτε στην πολιτική. Αν τα υπάρχοντα κόμματα και οι ηγεσίες τους δεν κατανοήσουν εγκαίρως την αναγκαιότητα συνεργασίας, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου», τονίζει για τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Σπίρτζης, με συνέντευξή του στο Dnews που θα προκαλέσει συζητήσεις.

«Η άποψη μου είναι ότι δεν μπορεί μόνος του ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της ΝΔ, είτε για λόγους διαχείρισης και ελέγχου του κράτους με έναν πρωτοφανή τρόπο για ευρωπαϊκή χώρα είτε λόγω της στήριξής της από μεγάλη μερίδα οικονομικών συμφερόντων είτε για λόγους πολιτικής ανεπάρκειας των προοδευτικών κομμάτων να δώσουν από μόνα τους λύση, όραμα και ελπίδα στον ελληνικό λαό. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και καιρό προτείνω την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προγραμματική σύγκλιση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα τονίζει πως "ένα είναι βέβαιο, ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν συνταξιοδοτήθηκε".

«Πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας και άλλοι, κυρίως από την συντηρητική παράταξη, τον βλέπουν στο όνειρο τους, φοβούμενοι πιθανή επιστροφή του», τονίζει για τον Αλέξη Τσίπρα και προσθέτει: «Εύχομαι να παρέμβει στο άμεσο μέλλον, για να συμβάλει στην συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, για την οικοδόμηση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Η παρέμβαση που έκανε, αλλά και η στάση πολλών απέναντι του, διευκολύνει, τέτοιες μελλοντικές πρωτοβουλίες».

«Τελείωσε ο Τσίπρας» λένε πολλοί, περιέργως πώς και εντός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπίρτζη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως είναι ο ηττημένος του Συνεδρίου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Κύριε Σκουρή, πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας και άλλοι, κυρίως από την συντηρητική παράταξη, τον βλέπουν στο όνειρο τους, φοβούμενοι πιθανή επιστροφή του.

Σε κάθε περίπτωση πρώην Πρωθυπουργοί, με πολιτική βαρύτητα και διαδρομή, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, δεν τελειώνουν. Έχουν την αγάπη και το σεβασμό μεγάλου ποσοστού της κοινωνίας ή ακόμη και την αντιπαλότητα αλλά όχι την περιφρόνηση ή την απαξία. Έχουν την αγάπη και την προσμονή συντριπτικού ποσοστού της παράταξης, που υπηρέτησαν. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από πολλά γεγονότα αλλά και από τις μετρήσεις που έγιναν, αμέσως μετά.

Η δικαίωση ή μη της παρέμβασης του Αλέξη θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Ένα είναι βέβαιο: ότι ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν συνταξιοδοτήθηκε. Παρεμβαίνει όταν κρίνει ότι ο χώρος μας δεν βαδίζει μπροστά και όταν απαιτείται για τα συμφέροντα της χώρας.

Εύχομαι να παρέμβει στο άμεσο μέλλον, για να συμβάλει στην συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, για την οικοδόμηση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Η παρέμβαση που έκανε, αλλά και η στάση πολλών απέναντι του, διευκολύνει, τέτοιες μελλοντικές πρωτοβουλίες

Ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζει ότι στο Συνέδριο έχει λάβει εντολή να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και συνεπώς εκεί θα κριθεί.

Το έκτακτο Συνέδριο, συγκλήθηκε για να είναι ένα Συνέδριο θέσεων, αυτοκριτικής και πολιτικής στοχοθεσίας. Δυστυχώς μετατράπηκε σε ένα Συνέδριο κυρίως εσωστρέφειας, με ευθύνη του Προέδρου του.

Παρά ταύτα οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε την απόφαση του Συνεδρίου και να δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών, τις μάχες υπεράσπισης της κοινωνίας - που έχει υπερβεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τους αγώνες της -, τον αγώνα για συγκλίσεις του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, για να μην δούμε και στη χώρα μας, το δίπολο του πολιτικού συστήματος να βρίσκεται μεταξύ των δυνάμεων της δεξιάς.

Γι αυτές τις μάχες θα κριθεί το κόμμα μας, στο σύνολο του, τα στελέχη του και προφανώς και η ηγεσία του.

Δηλαδή, για να καταλάβω, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει όργανα και θεσμοθετημένες διαδικασίες. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα κάνουμε τον απολογισμό μας, θα εκτιμήσουμε το πολιτικό περιβάλλον και θα αποφασίσουμε δημοκρατικά και συλλογικά για την χάραξη της στρατηγικής μας. Αυτό αποφάσισε το Συνέδριο και αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το τηρήσουμε όλοι.

Στελέχη όπως ο κ. Νίκος Παππάς στην ολονύχτια σύσκεψη που αποφασίσετε να προτείνετε την κυρία Όλγα Γεροβασίλη για την προεδρία είχαν συμφωνήσει για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν συνηθίζω είτε δημόσια είτε ιδιωτικά να αναφέρω ποιος ήταν σε οποιαδήποτε συνάντηση και τι είπε. Μπορείτε να ρωτήσετε το Νίκο.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας κ. Σπίρτζη μπορεί το ΠΑΣΟΚ μόνο του ή ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του να διεκδικήσουν τη νίκη στις προσεχείς εκλογές;

Η άποψη μου είναι ότι δεν μπορεί μόνος του ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της ΝΔ, είτε για λόγους διαχείρισης και ελέγχου του κράτους με έναν πρωτοφανή τρόπο για ευρωπαϊκή χώρα είτε λόγω της στήριξής της από μεγάλη μερίδα οικονομικών συμφερόντων είτε για λόγους πολιτικής ανεπάρκειας των προοδευτικών κομμάτων να δώσουν από μόνα τους λύση, όραμα και ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και καιρό προτείνω την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προγραμματική σύγκλιση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου. Για να υπάρχει κάτω από τις σημερινές συνθήκες, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές, προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας οφείλουμε να συνεργαστούμε.

Να δώσουμε κοινές απαντήσεις, να δώσουμε ελπίδα και όραμα σε μια κοινωνία που απορρίπτει τις πολιτικές και τις πρακτικές της δεξιάς αλλά δεν μπορεί να βρει πειστική εναλλακτική πρόταση. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δομήσουμε την κοινωνική πλειοψηφία που απαιτείται και να την μετατρέψουμε σε πολιτική πλειοψηφία.

Και συνεπώς τι πρέπει να γίνει; Επιμένετε στην πρότασή σας για να γίνουν ενιαίο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Και αν επιμένετε, μπορείτε να μας περιγράψετε τι ακριβώς προτείνετε;

Δεν είναι απαραίτητο να γίνει ένα ενιαίο κόμμα. Ούτε η πρόταση θα απευθύνεται μόνο στα δύο κόμματα αλλά σε όποιον συμφωνεί στο πολιτικό πλαίσιο που θα συμφωνηθεί. Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς και η κίνηση Πράττω είναι ένα χαρακτηριστικό ελπιδοφόρο παράδειγμα για αυτό το εγχείρημα.

Η πρόταση δεν είναι κάποια ουτοπική πρόταση και τα κόμματα του προοδευτικού κόσμου το έχουν ξαναπράξει στο πρόσφατο παρελθόν τους.

Είναι προφανές ότι πρέπει να μπουν στην άκρη μικροκομματικοί τακτικισμοί, λογικές που θέλουν να διατηρήσουν ένα κομματικό μηχανισμό που δεν διεκδικεί την κυβέρνηση αλλά την διατήρηση του, προσωπικές τακτικές και σκοπιμότητες.

Είναι όμως απαραίτητο τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να τεθούν τα κρίσιμα ζητήματα και να υπάρξουν προτάσεις που ξεφεύγουν από το πλαίσιο διαχείρισης, των πολιτικών που έφεραν την Ευρώπη και τη χώρα μας, σε αδιέξοδα.

Οφείλουμε να θέσουμε τα θέματα της στήριξης των παραγωγικών δυνάμεων. Να στηριχθεί η πρωτογενή παραγωγή, η μεταποίηση, η βιομηχανία, η παραγωγή γνώσης και νέων τεχνολογιών. Δηλαδή να επιστρέψει στην Ευρώπη, η παραγωγική δομή, που ξενιτεύτηκε για να συσσωρευθούν τεράστια πλούτη, σε λίγες εταιρείες και πρόσωπα. Οφείλουμε να θέσουμε το θέμα της ενιαίας χρηματοδότησης, της ενιαίας φορολόγησης, του ενιαίου ελάχιστου εισοδήματος για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, για όλες τις Ευρωπαϊκές εταιρείες, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οφείλουμε να αλλάξουμε νεοφιλελεύθερους δογματισμούς όπως η απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων, που μετέφερε στρατηγικούς τομείς και υποδομές σε ιδιώτες, με καταστροφικά αποτελέσματα και για την κοινωνία και για την οικονομία. Οφείλουμε να αλλάξουμε τους όρους και τους κανόνες χρηματοδότησης, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα αλλά οι κοινωνικές ανάγκες και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης κάθε χώρας και κάθε περιοχής.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να βαθύνουμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, τις Ευρωπαϊκές αξίες και τον πολιτισμό μας. Για να γίνουν αυτά οφείλουμε να πετύχουμε την αντικατάσταση γραφειοκρατικών δομών της Ε.Ε., με δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα, που να χαράσσουν την Ευρωπαϊκή στρατηγική σε κάθε τομέα. Είτε πρόκειται για κρίσιμους γεωπολιτικούς και οικονομικούς τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, είτε για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, είτε για την μεταναστευτική πολιτική.

Οι απόψεις του προοδευτικού κόσμου σε αυτά τα ζητήματα τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο συγκλίνουν, σε μεγάλο βαθμό.

Μένει να ξεπεράσουμε όλοι δογματισμούς και να πράξουμε αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού: σύγκλιση και συνεργασία.

Και σε περίπτωση που η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή, μπορεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του χώρου;

Δεν υπάρχουν κενά, ούτε στη φύση ούτε στην πολιτική. Αν τα υπάρχοντα κόμματα και οι ηγεσίες τους δεν κατανοήσουν εγκαίρως την αναγκαιότητα συνεργασίας, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Αν αποτύχουν και αυτές, τις δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και όπως φαίνεται και της Γερμανίας θα τις ακολουθήσει και η χώρα μας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

Αν τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές θα είστε υποψήφιος; Και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Το πρόβλημα κύριε Σκουρή, στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν ήταν ο Πρόεδρος του, Είχαμε έναν χαρισματικό ηγέτη, τον Αλέξη. Το πρόβλημα ήταν και είναι η πολιτική ομάδα, που θα εκπονούσε και θα εφάρμοζε μαζί με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριζαν, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος μας, το πολιτικό μας σχέδιο.

Δίνω επομένως πολύ μεγαλύτερο βάρος στην πολιτική ομάδα και στην συλλογική λειτουργία, παρά στο ποιο πρόσωπο θα είναι μπροστά.

Είπα και πριν να βάλουμε στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές. Ελπίζω να μην χρειαστεί να τεθεί κανένα θέμα ηγεσίας ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ούτε σε κανένα άλλο κόμμα αλλά να αποφασίσουμε τις βέλτιστες διασφαλίσεις για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Για να επιστρέψει η ελπίδα στον ελληνικό λαό και στη νεολαία μας.