Πολιτική

Μητσοτάκης και Μαξίμου αντιμέτωποι με δημοσκοπική κατάρρευση σε ένα μήνα από Τέμπη και συγκάλυψη

eurokinissi eurokinissi
Οι πρώτες σοβαρές ρωγμές στην εικόνα πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ συνιστούν μία πραγματικότητα που καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις, εξηγώντας και τους ολοένα και πιο υψηλούς τόνους του Μεγάρου Μαξίμου έναντι της αντιπολίτευσης.

Η διάχυτη αμφισβήτηση από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών για την διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών και οι εντεινόμενες αιτιάσεις περί «συγκάλυψης», συνιστούν το κρίσιμο στοιχείο που κάνει την ελληνική κοινωνία να επαναπροσδιορίζει συνολικά την στάση της απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εικόνα του πρωθυπουργού υφίσταται και αυτή σημαντική φθορά η οποία καταγράφεται στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, με αποκορύφωμα την υποχώρησή του στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (Metron Analysis) για πρώτη φορά πίσω από τον ... «Κανένα», έχοντας χάσει 8 μονάδες από τον περασμένο Νοέμβριο, από 41% σε 33%..

Σύμφωνα εξάλλου με την ίδια δημοσκόπηση, το 61% έχει αρνητική γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.

Η ΝΔ καταγράφεται και στις δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις όχι μόνο πολύ μακριά από το 41% των εθνικών εκλογών, αλλά κοντύτερα στα όρια του 30%, με την δημοσκόπηση της Metron Analysis να καταγράφει μάλιστα απώλεια 5% για το κυβερνών κόμμα, το οποίο κινείται δημοσκοπικά στα χαμηλότερα επίπεδα της κυβερνητικής θητείας του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ανησυχία τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πίεση στηριζόμενοι στο γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ αφού η δική της φθορά δεν συνδυάζεται από δυναμική ανόδου του δεύτερου κόμματος.

Κυβερνητικά στελέχη λένε πως όλες οι μετρήσεις συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την πολιτική υπεροχή της ΝΔ, άλλες με μικρότερη, κάποιες άλλες με λίγη μεγαλύτερη φθορά.

Διαβεβαιώνουν πάντως ότι στη ΝΔ δεν υποτιμούν αυτά τα δεδομένα και μάλιστα επισημαίνουν πως το κόμμα τους δεν επικαλείται τις δημοσκοπήσεις με βάση ποια καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα.

Ακόμη και η δημοσκόπηση που δείχνει μεγαλύτερη φθορά «είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι λαμβάνουμε τα μηνύματα της κοινωνίας», επισημαίνουν γαλάζια στελέχη, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν επίσης ότι παρά την πολιτική της υπεροχή, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι αντιμέτωπη με πολύ σημαντικά προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλύσει. Γνωρίζει επίσης και ότι παρά τις προσπάθειες και την αναχαίτιση των τιμών στο ρεύμα και σε εκατοντάδες βασικά προϊόντα, η ακρίβεια εξακολουθεί ακόμη να πολιορκεί πολλά νοικοκυριά.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ως βασική αιτία της δημοσκοπικής υποχώρησης τον αντίκτυπο της τραγωδίας των Τεμπών. Για την κυβέρνηση ωστόσο το κλίμα αυτό οφείλεται σε ένα «αντιπολιτευτικό μπαράζ που εργαλειοποιεί το εθνικό συναίσθημα γύρω από τη τραγωδία των Τεμπών». Στο Μαξίμου μιλούν μάλιστα για «προπαγάνδα η οποία δημιουργεί όμως και σκιές γύρω από την κυβέρνηση»

Το κυβερνών κόμμα δείχνει αποφασισμένο επίσης να προβάλει αυτή την εικόνα ως επιχείρημα κατά της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές όπου, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, πρέπει να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα.

Τυχόν υποχώρηση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ και ενίσχυση άλλων κομμάτων θα δώσει σε αυτά το δικαίωμα να εγείρουν θέμα κυβερνησιμότητας οπότε θα ανοίξει εκ νέου ένας νέος κύκλος που θα αφορά την πορεία της χώρας, λένε κυβερνητικά στελέχη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο κυβερνών κόμμα επισημαίνουν ότι εξακολουθεί να μην εισπράττει ουσιαστικά κέρδη, ενώ η επάνοδος του στην δεύτερη θέση αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ως αποτέλεσμα της μη ξεκάθαρης θέσης που είχε απέναντι στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλιες της κυβέρνησης.

Οι ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα είναι εμφανείς πλέον και σε άλλους τομείς, πέραν της ακρίβειας που εξακολουθεί να αξιολογείται από τους πολίτες ως το μεγαλύτερο πρόβλημα και να κρίνεται ανεπαρκής η κυβερνητική διαχείριση.

Η εγκληματικότητα, παρά την διαρκή κυβερνητική ρητορική νόμου και τάξης, καταγράφεται επίσης ως αδύναμο σημείο για την κυβέρνηση η οποία είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη σε αυτό τον τομέα υποστηρίζοντας ότι διαθέτει την πολιτική βούληση που δεν είχε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ανοδική πορεία ως προς την αξιολόγησή του ως πρόβλημα από τους πολίτες καταγράφεται επίσης και για την κρίση θεσμών, ενώ στις χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 66% των πολιτών δηλώνουν πως η πορεία της χώρας είναι προς την λάθος κατεύθυνση.