Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία δεν έχω υπογράψει με τον Ζελένσκι

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία δεν έχω υπογράψει με τον Ζελένσκι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέγοντας «δεν θα μπορουσα να υπογράψω εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας για την προστασία του εναέριου χώρου της εμπόλεμης χώρας λέγοντας πως δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και πως δεν θα υπέγραφε τίποτα εν κρυπτώ. Ειδικότερα, επανέλαβε πως δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέγοντας «δεν θα μπορουσα να υπογράψω εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», τόνισε. Έσπευσε δε να προσθέσει, ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προπάθειες του Κιέβου.

Εν μέσω και έντονων πολιτικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά μετά και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά την δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεών μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι προφανές και σίγουρα αφορά και τα ζητήματα της αεράμυνας τα οποία τόσο ευαίσθητα είναι", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, επιτακτική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερα στην ευρωπαϊκή άμυνα. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η σχετική συζήτηση έχει πια δρομολογηθεί με αφορμή τη διαρκή ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία.

Για πρώτη φορά ακουμπάμε το ζήτημα της χρηματοδότησης της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι στο τραπέζι έχουν μπει οι δυνατότητες εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για την ενίσχυση της άμυνας.

Τι έλεγε ο Ζελένσκι

Στη χθεσινή του ανάρτηση ο Ουκρανός πρόεδρος φρόντισε να μας ενημερώσει πως η Ελλάδα - μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό - ενισχύει την αμυντική της συνεργασία με το Κίεβο ενώ προχωρά και σε διμερή συμφωνία ασφαλείας.

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία μας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας.

Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του εναέριου χώρου μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο το πρωί της ίδιας ημέρας.

Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας στη βάση της κοινή Δήλωσης των G7 στο Βίλνιους», ανέφερε.

Μητσοτάκης για δημοσκοπήσεις

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν σημαντική υποχώρηση για τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτητα ένα τολμηρό πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην ελληνική κοινωνία και καταλαβαίνει απόλυτα «γιατί αυτές οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να προκαλούν και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και ενίοτε μια προσωρινή φθορά.
Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα αλλά ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας», πρόσθεσε.

«Από εκεί και πέρα βλέπω και εγώ τις δημοσκοπήσεις. Κάποιες δείχνουν κάποια φθορά, κάποιες άλλες δείχνουν μικρότερη φθορά. Αυτά είναι, ξέρετε, αναμενόμενα πράγματα. Αλλά θα σας έλεγα ότι -και ενόψει των ευρωεκλογών- η Κυβέρνηση ουδέποτε και η Νέα Δημοκρατία, εν προκειμένω, ουδέποτε επαναπαύτηκε στη μεγάλη δημοσκοπική της υπεροχή. Αλλά ουδέποτε και θα επικαλεστεί ενόψει των ευρωεκλογών τη μεγάλη εκλογική νίκη την οποία πέτυχε στις διπλές εκλογές του 2023. Για εμάς, το έχω πει πολλές φορές, η κάλπη είναι άδεια. Θα πείσουμε τον κόσμο γιατί οι εκλογές αυτές έχουν μεγάλη σημασία. Μας ενδιαφέρει η προσέλευση στην κάλπη να είναι ισχυρή», πρόσθεσε.

Με αφορμή την ανακοίνωση των πρώτων 28 ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου τόνισε ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση και με τις άλλες 14 υποψηφιότητες.