Πολιτική

Η ώρα των απαντήσεων Μητσοτάκη για Τέμπη και οικονομικά συμφέροντα

Η ώρα των απαντήσεων Μητσοτάκη για Τέμπη και οικονομικά συμφέροντα
Η ώρα των απαντήσεων έφθασε για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σε ότι αφορά την τραγωδία των Τεμπών, η οποία έχει εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση της ΝΔ, οι χειρισμοί της οποίας βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών.

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό θερμόμετρο που ήδη βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά και την χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, η οποία κινήθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να απαντήσει σε πολύ υψηλούς τόνους σε όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «συγκάλυψης». Στον απόηχο και της πολύ σκληρής κριτικής που του έχει ασκηθεί για την απουσία του από την πρόσφατη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αντικρούσει στην ουσία του το σκεπτικό με το οποίο προχώρησε η αντιπολίτευση στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, αναγκάζοντας τον κ. Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή για να υπερασπιστεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ένα ζήτημα όπου είναι σαφές ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε δύσκολη θέση πρωτίστως απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών η οποία ενστερνίζεται, όπως έχει φανεί από τις δημοσκοπήσεις, τους προβληματισμούς που διατυπώνονται και από την αντιπολίτευση. Παίρνοντας την σκυτάλη από τα κυβερνητικά στελέχη που όλο το προηγούμενο διήμερο μιλούσαν για συμφέροντα, ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί στην ίδια γραμμή «αντεπίθεσης» με κατηγορίες για προσπάθεια «τυμβωρυχίας» και «πολιτικής εκμετάλλευσης» και επιτιθέμενος σε πολύ υψηλούς τόνους τόσο στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτημα εάν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα κατονομάσει τα συμφέροντα

Το ερώτημα πάντως είναι εάν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα κατονομάσει τα συμφέροντα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «φωτογραφίζουν» τα κυβερνητικά στελέχη υπερασπιζόμενα το αφήγημα περί «πολέμου φθοράς» σε βάρος της κυβέρνησης και επιδίωξης αποσταθεροποίησης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη αντίδραση μετά το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υποστηρίξει ότι στον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης «παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα», o υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε στην συνέχεια τον κ. Ανδρουλάκη «εντολοδόχο εκδοτικών συμφερόντων», ο κ. Μαρινάκης στην προχθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε για «ισχυρά συμφέροντα που θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές», ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μίλησε από την Βουλή για «εξωθεσμικούς παράγοντες» που επιχειρούν να αλλοιώσουν την δημοκρατία, ενώ για «θυρωρούς συμφερόντων» έκανε λόγο χθες ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κώστας Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε πολύ υψηλούς τόνους και στο αίτημα του κ. Κασσελάκη για διεξαγωγή εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών- κάτι που η κυβέρνηση καταγγέλει ως «συνειδητή υπονόμευση του πολιτεύματος»- όσο όμως και στις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλα Φαραντούρη ότι είναι «ευχής έργον» να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία Εισαγγελέας. Είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αξιοποιήσουν αυτές τις δηλώσεις προκειμένου να εντείνουν την πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης, η οποία θα κορυφωθεί με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην Δικαιοσύνη επαναλαμβάνοντας ότι αυτή μπορεί μόνο να έχει το τελικό λόγο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει εξάλλου ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σε πολιτικά πρόσωπα δεν έχει παρά να καταθέσει αίτημα προκαταρκτικής επιτροπής, με συγκεκριμένο κατηγορητήριο, κάτι που ανέφερε και ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος είπε κατά την χθεσινή ομιλία του ότι δεν κρύφτηκε και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία ασυλία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και εάν ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί και σε αυτοκριτική, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» για το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, παραδέχτηκε πως «όταν έχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά στο συγκεκριμένο θέμα έχει ακόμα πολλά ερωτήματα, εμείς κάτι δεν κάναμε καλά στις απαντήσεις που δώσαμε». «Θεωρώ ότι σίγουρα έχει γίνει και κάποια υποτίμηση της πολύ μεγάλης ανάγκης να δοθούν απαντήσεις στην ώρα τους, με απόλυτο σεβασμό στη δικαστική έρευνα, με απόλυτη απαίτηση να χυθεί άπλετο φως σε όποιον έχει ευθύνη και απόλυτο και απεριόριστο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων», τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να αναφερθεί και σε όσα έχουν γίνει μετά την τραγωδία των Τεμπών για την αποκατάσταση της ασφάλειας των μεταφορών και την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών, στο πλαίσιο των 15 παρεμβάσεων που περιέγραψε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας.