Πολιτική

Δούκας στο Φόρουμ Δελφών: Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη

Δούκας στο Φόρουμ Δελφών: Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ
Στις συνέπειες του υπερτουρισμού και τους τρόπους αντιμετώπισής τους επικεντρώθηκε ο Χάρης Δούκας μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλώντας μεταξύ άλλων για αύξηση των τελών και συνεισφορά από τα ξενοδοχεία.

Ο πλούτος, η ανάπτυξη των εστιατορίων, μπαρ και δραστηριοτήτων είναι τα θετικά της μεγάλης αύξησης του τουρισμού στην Αθήνα, όμως υπάρχουν περιοχές ήδη υπερκορεσμένες, υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας.

«Πρέπει να κρατάμε την πόλη καθαρή, αλλά πλέον για 7 εκατ. κόσμο, καθώς έχει τριπλάσιο τουρισμό. Χρειάζονται νέα εργαλεία, νέοι τρόποι και δομές για να γίνεται αυτό, αλλιώς θα έχουν πρόβλημα οι ίδιοι οι κάτοικοι», επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Για αυτό, εξήγησε, γίνονται σκέψεις να πηγαίνει στον δήμο ένα ποσοστό από τον αυξημένο τζίρο των ξενοδοχείων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ήδη ένα τέλος ανθεκτικότητας, όμως αυτό δεν επιστρέφει στην πόλη. Υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο ήταν 2% και μειώθηκε στο 0,5% αντί να αυξηθεί, συμπλήρωσε ο Χάρης Δούκας.

«Τα έσοδα των ξενοδοχείων το 2023 αυξήθηκαν κατά 23%, άγγιξαν τα 11 δισ. ευρώ, την ώρα που ο δήμος ήταν φτωχότερος, θα πρέπει να υπάρχει μια συνεισφορά για να διαχέεται ο πλούτος. Όποιοι κερδίζουν από τις υποδομές στην πόλη, θα πρέπει να επιστρέφουν και κάτι στην πόλη. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές στην κάθε πόλη, είναι στην ευχέρεια του κάθε δήμου να το προσδιορίσει το ποσοστό της επιστροφής αυτής, ακόμα και τα ξενοδοχεία το θέλουν αυτό», συνέχισε.

Χάρης Δούκας: «Όχι» σε διόδια εντός της πόλης

Ο Χάρης Δούκας εξέφρασε τη διαφωνία του για τα διόδια εντός της πόλης.

«Δεν με βρίσκει σύμφωνο. Να διώξουμε τα αμάξια από την Αθήνα, αλλά όχι με τέτοιες διαδικασίες. Μπορούμε να ενισχύσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να κάνουμε πεζοδρομήσεις τα Σαββατοκύριακα», ανέφερε σχετικά.

Για τα Πάρκα Τσέπης, ο δήμαρχος Αθηναίων αναγνώρισε ότι είναι «ωραίο concept», όμως τόνισε ότι δεν λύνει το βασικό πρόβλημα, που είναι η κλιματική κρίση. «Έχουμε πολύ μεγάλη ρύπανση, έχουμε καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα», συμπλήρωσε.

Για τη Βασιλίσσης Όλγας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η πόλη να δημιουργήσει εκεί νέο Μεγάλο Περίπατο και πρόσθεσε ότι δεν έχει πάρει απάντηση από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την πορεία των ανασκαφών.