Πολιτική

Βουλή: Live η ομιλία Μητσοτάκη για τον νέο δικαστικό χάρτη

Βουλή: Live η ομιλία Μητσοτάκη για τον νέο δικαστικό χάρτη Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Αυτή την ώρα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, για τον δικαστικό χάρτη.

Στο βήμα της Βουλής είναι αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη.

{https://www.youtube.com/watch?v=XT02Nahq4k8}

Σημεία από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για την απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι

«Μόλις χθες ανέκυψε και το ζήτημα με τις ποινές για το Μάτι των 104 νεκρών. Ύστερα από 6 ολόκληρα χρόνια. Και μάλιστα εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων ανοίγει πάντα τον δρόμο της αμφιβολίας. Θα περιοριστώ σε 3 επισημάνσεις:

1. Τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρίνονταν με το πλαίσιο που εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες.

2. Πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία, κάτι που δικαιώνει τις παρεμβάσεις αυτού του νομοσχεδίου.

3. Η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί, έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της, όπως έδειξε η αντίδραση της εισαγγελέως. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες, μπορούν να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο, μόνο αν το κρίνει η δικαιοσύνη.

Με τη σκέψη και την παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Για τον νέο δικαστικό χάρτη

«Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950-1960, όταν δικαστήρια ιδρύονταν με βάση τις οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις, είτε τις πιέσεις τοπικών κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο αιώνα και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό».

«Κάθε περιφέρεια θα έχει κεντρικό Πρωτοδικείο. Εκεί όπου υπάρχουν 2-3 οι έδρες τους μετατρέπονται σε παράλληλες».

«Μία απλή ανάγνωση διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται στον τόπο τους. Θα πετύχουμε την ταχύτητα, οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς».

«Επιτυγχάνουμε να αυξήσουμε ουσιαστικά τη δεξαμενή των ετοιμοπόλεμων δικαστικών σε 2.100 με προφανή επίδραση στην ταχύτητα εκδίκασης».

«Δικαιοσύνη που αργεί, γίνεται άδικη. Ταλαιπωρεί τελικά όποιον ζητά την προστασία της, αυτός συνήθως είναι ο πιο αδύναμος».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

«Ήλπιζα ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Με λύπη διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα, ναι στο τίποτα. Από τη μία μιλά για κράτος δικαίου με δυο υπουργούς καταδικασμένους στο ειδικό δικαστήριο, μιλά για τη δημοκρατία, όταν ξέχασε, λέει, να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού.

Από την άλλη, εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις, Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15αριά δισεκατομμύρια. Με κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, συν 5% δαπάνες υγείας, άλλα 11 δισ. δηλαδή, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, 2,2 δισεκατομμύρια.

Έτσι εύκολα αθροίζονται 15 δισ. σε κάθε συνέντευξη, φανταστείτε πού θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Κρύβετε ότι ο απολιτικός λαϊκισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία».

«Κύριε Ανδρουλάκη είχα μεγαλύτερες προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ. Όσα συζητούμε τα επιδίωξαν οι αρχηγοί σας με τελευταίο τον Γιώργο Παπανδρέου. Επί των ημερών του έγινε συγχώνευση 146 Ειρηνοδικείων.

Πώς ένα κόμμα που θέλει να αποκαλείται ευρωπαϊκό, προοδευτικό, μπορεί να εμφανίζεται τόσο αγκυλωμένο, οπισθοδρομικό;».

«Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, δεν έχουμε περιθώριο για άλλες αστήρικτες κατηγορίες σε αντιπάλους. Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους πατριωτισμού, ιδιοκτήτες της πίστης μας, η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην ομαλότητα».

«Θα έχουμε την ευκαιρία για την προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πριν διακόψει η Βουλή τις εργασίες της ενόψει των ευρωεκλογών. Θα είναι η τελευταία δυνατότητα που θα μας δοθεί για να συζητήσουμε όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες».

Για τα μέτρα στήριξης

Το εισόδημα θα στηρίζεται όσο το επιτρέπουν οι εθνικές δυνατότητες. Η χώρα μας είναι από αυτές που δεν τέθηκε σε πρώιμο καθεστώς παρακολούθησης για παραβίαση των κανονισμών ελλείμματος.

Τα τραύματα της χρεοκοπίας εξακολουθούν να είναι ανοιχτά στην κοινωνία. Ξέρω ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Θα χρειαστεί επίμονη προσπάθεια που θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί να στηρίξουμε το εισόδημα των αδύναμων.

Για τις ευρωεκλογές

«Μια αναμέτρηση που έχει πρόσημο ευρωπαϊκό, αλλά με περιεχόμενο εθνικό. Σύσσωμη η αντιπολίτευση θέλει να τη μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης που εκλέχθηκε μόλις πριν από 10 μήνες, με φτηνές και ανυπόστατες κατηγορίες. Προφανώς δεν θέλω να απαντήσω σε τέτοιες λογικές.

Όσο για τους εμπόρους της πίστης, νομίζω ότι η Εκκλησία απάντησε πολύ καλύτερα από εμένα, δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα άλλο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας, εμείς δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε πολιτικούς αντιπάλους. Δεν μαχόμαστε την αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων, η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι εκείνο των καθημερινών προβλημάτων.

Για εμάς, πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταθερότητα και η συνέχιση της πορείας ανάπτυξης που έχει αποδώσει αποτελέσματα.

Είμαι αισιόδοξος ότι σε 40 ημέρες οι Έλληνες θα επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και τις δικές τους δυνάμεις, δίνοντάς μας και πάλι μια ισχυρή εντολή».