Πολιτική

Η ανάλυση Σκρέκα για το βαρύ αρνί και την τσιμπημένη τιμή

Η ανάλυση Σκρέκα για το βαρύ αρνί και την τσιμπημένη τιμή
Αίσθηση προκάλεσε η εξήγηση που έδωσε ο Κώστας Σκρέκας τους λόγους για τους οποίους η τιμή του αρνιού φέτος το Πάσχα είναι τσιμπημένη. Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο βάρος του αρνιού.

«Ένα αρνί από ένα αρνί ή ένα αμνοερίφιο από ένα άλλο έχει διαφορά σε ό,τι αφορά το βάρος. Ένα πιο βαρύ προφανώς αρνί θα είναι πιο ακριβό από ένα πιο ελαφρύ, ένα πιο μικρό» είπε ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Είχαν προηγηθεί οι παρατηρήσεις των δημοσιογράφων ότι ο στόχος για αρνί με 10 ευρώ το κιλό που είχε θέσει η κυβέρνηση αποδείχθηκε όνειρο απατηλό.

«Στόχος μας ήταν να έχει επιλογές ο καταναλωτής. Εγώ μπορεί να πάρω το αρνί ή το κατσίκι από τον κρεοπώλη που τον εμπιστεύομαι και να δώσω 1-2 ευρώ παραπάνω. Υπάρχουν κρεοπωλεία και κρεοπωλεία» σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας, για να καταλήξει στην ανάλυση περί βάρους και τιμής.

Καυστική ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μας ενημέρωσε σήμερα ότι το αρνί που δυσκολεύονται να αγοράσουν οι πολίτες για το Πάσχα, δεν είναι ακριβό αλλά... βαρύ. Αν θέλουν οι καταναλωτές φθηνότερο, μπορούν να επιλέξουν ένα ελαφρύτερο, σύμφωνα με τον Υπουργό.

Αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο Υπουργός Ανάπτυξης το ρίχνει στις... ασκήσεις φυσικής.

Και μη χειρότερα. ​

Οι τιμές στα αμνοερίφια

Με αυξημένη τιμή κατά 15% στα αμνοερίφια και 10% στα προϊόντα μαναβικής φαίνεται πως θα ψωνίσουν οι καταναλωτές τα απαραίτητα για το φετινό πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς.

Μάλιστα, ο Σάββας Κεσίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, μιλώντας προημερών στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, επισήμανε πως αρχίζει να μειώνεται το απόθεμα σε αρνιά και κατσίκια, αυξάνοντας την τιμή τους.

«Δεν υπάρχει τόσο πολλή επάρκεια, οπότε οι τιμές ανεβαίνουν. Έχουμε δύο μέρες περίπου που και οι παραγωγοί παίρνουν παραπάνω τιμή και οι έμποροι βάζουν παραπάνω τιμή. Οπότε θα δείτε μεσοσταθμικά σε όλη την Ελλάδα, γιατί εγώ μπορώ να μιλήσω για όλη την Ελλάδα ότι θα βρείτε αρνάκι, κατσικάκι φρέσκο νωπό και γάλακτος από τα 14,5 μέχρι και 17, ίσως και 17,5 ευρώ. Είναι φωτιά, είναι πραγματικά δηλαδή μία αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι» ανέφερε αρχικά.

«Δυστυχώς, το υπουργείο Ανάπτυξης πήγε να κάνει κάποιο καλό, κρατώντας ίσως τον πληθωρισμό, αλλά το μόνο που έγινε τελικά στην αγορά ήταν ένα μπέρδεμα. Οι παραγωγοί οι οποίοι ήθελαν μία καλύτερη τιμή, δεν δώσανε τα προϊόντα τους, κρατήθηκαν τελοσπάντων τα καλά αρνιά και τα κατσίκια προς το τέλος, πήρανε καλύτερη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει ζήτηση. Η ζήτηση φέρνει την αναστάτωση, η αναστάτωση φέρνει το ανέβασμα των τιμών. Δεν είναι ο λιανοπωλητής αυτός που βγάζει τις τιμές αλλά ο έμπορος» προσέθεσε ο κ. Κεσίδης.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι τα σουπερμάρκετ πουλάνε αμνοερίφια γύρω στα 10-11 και τόνισε χαρακτηριστικά τα πως «ισχύει και γι’ αυτό εμείς αυτή τη στιγμή φαινόμαστε εκτεθειμένοι στο καταναλωτικό κοινό και διαμαρτυρόμαστε».

«Είμαστε αναστατωμένοι σαν λιανοπωλητές με όλο αυτό που έχει γίνει στην αγορά. Πάντως αυτό που πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής ότι, αυτό που λέμε ό, τι πληρώνει παίρνει, ισχύει. Το λέω με μεγάλη βεβαιότητα, γιατί εάν βάλουμε την τιμή που παίρνουμε εμείς για αυτά που διαλέγουμε από τον έμπορο, δηλαδή αν ένας έμπορος σφάζει 1000 αρνιά, μπαίνουνε μέσα 10 κρεοπώλες, τα 500 τα παίρνουν αυτοί, τα διαλέγουν και τα πληρώνουν με παραπάνω τιμή. Αυτά που θα μείνουν που είναι πάλι ελληνικά, πάλι από τα μαντριά, θα είναι β’ διαλογής γ’ διαλογής θα πάνε με διαφορετική τιμή» επισήμανε ο κ. Κεσίδης, ενώ καταλήγοντας θέλησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνοποιήσεις.