Πολιτική

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κυβέρνησης Τσίπρα

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κυβέρνησης Τσίπρα
Σε συνέντευξή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι εθνικά επικίνδυνη.

Στην Συμφωνία των Πρεσπών, στην περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και στην εξωτερική πολιτική των τελευταίων 5 ετών αναφέρθηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real στην Κάτια Μακρή και στο Μάνο Νιφλή για τη συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια ιστορική συμφωνία. Ήταν μια ρεαλιστική συμφωνία, μια συμφωνία επωφελής για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της, επωφελής και για τη σταθερότητα της περιοχής. Ήταν μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κυβέρνησης Τσίπρα και πρέπει να αποδίδουμε τα εύσημα στον πρώην πρωθυπουργό και τον Νίκο Κοτζιά».

Ωστόσο για την σημερινή εξωτερική πολιτική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συμπλήρωσε ότι «έχουν πραγματικά εξαιρετικά σοβαρές ευθύνες από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και «δυστυχώς ασκείται επιβλαβής εξωτερική πολιτική της χώρας μας εις βάρος των εθνικών συμφερόντων».

«Η συμφωνία των Πρεσπών προέβλεπε ότι θα υπάρχουν Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας με κλιμακια από τις δύο χώρες, από τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα, σε επίπεδο Πρωθυπουργών και Υπουργών. Κάθε χρόνο από αυτές τις ανώτατες διασκέψεις θα προέκυπταν μια σειρά από συμφωνίες, οι οποίες είναι αυτά τα λεγόμενα μνημόνια συνεργασίας, τα Πρωτόκολλα. Αυτό έγινε το 2019 επι Τσίπρα. Προέκυψαν δέκα τέτοιες συμφωνίες. Οι τρεις έπρεπε να επικυρωθούν από τη Βουλή. Αυτές δεν ήρθαν ποτέ στη Βουλή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε ούτε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασιας σε αυτά τα 5 χρόνια που είναι κυβέρνηση» συμπλήρωσε.
Κατά τον Γ.Σακελλαρίδη «η Νέα Δημοκρατία απέφευγε να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα η Συμφωνία (αυτά τα πέντε χρόνια) να μην εφαρμόζεται με τον τρόπο που θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Με αποτέλεσμα σοβαρά θέματα όπως τα βιβλία ιστορίας, τα εμπορικά σήματα, οι αλλαγες στα διαβατήρια και τις πινακίδες των αυτοκινήτων να μείνουν πίσω».

«Σήμερα τρέχει πίσω από την υπεράσπιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό κατά την άποψή μας είναι εξαιρετικά εσφαλμένη και εθνικά επικίνδυνη εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Οι σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία και οι σχέσεις μας με την Αλβανία το 2018- 2019 ήταν στο καλύτερο σημείο.

Η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει πρωτίστως δεν είναι τόσο να φέρει εσπευσμένα αυτή τη στιγμή τα μνημόνια. Θα έπρεπε να κάνει τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις, ενδεχομένως κάποιο διάβημα προς την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, έτσι ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. Αν δεν το κάνει αυτό η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει το άρθρο 19 για την επίλυση των διαφορών. Επομένως δεν μπορεί να κρύβεται η Νέα Δημοκρατία και να λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία η οποία έγινε στο φτερό. Υπάρχει το άρθρο 19 για λύση των διαφορών που λέει συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει να κινηθεί με βάση αυτή τη μεθοδολογία για να επαναφέρει τη Βόρεια Μακεδονία στη σωστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ο κύριος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση. Τα εθνικά ζητήματα βασίζονται πολύ και στο συναίσθημα. Πάνω στο συναίσθημα πατάμε και αυτή είναι η ουσία του εθνολαϊκισμού. Ας είμαστε νηφάλιοι. Ας υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας με έναν τρόπο ο οποίος να είναι πραγματικά παραγωγικός».