Πολιτική

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα πάει στις ευρωεκλογές καλύτερα από ό,τι στις εθνικές

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα πάει στις ευρωεκλογές καλύτερα από ό,τι στις εθνικές
«Τρέχα γύρευε πλέον τι σημαίνει Αριστερά», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση.

Την πεποίθηση ότι το ΚΚΕ θα πάει καλύτερα στις ευρωεκλογές 2024 σε σύγκριση με τις προηγούμενες, αλλά και ότι θα ξεπεράσει το ποσοστό των τελευταίων εθνικών εκλογών εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Action24», ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

«Τρέχα γύρευε πλέον τι σημαίνει Αριστερά», σχολίασε, όταν ρωτήθηκε γιατί παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στροφή προς την Ακροδεξιά και όχι την Αριστερά.

Τα κόμματα της Ακροδεξιάς, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, «εμφανίζονται ως αντισυστημικά, αξιοποιούν μια δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή, λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ είναι τα ίδια γέννημα-θρέμμα του ίδιου του συστήματος το οποίο τους γεννά και τους αξιοποιεί», σχολίασε.

«Η Σοσιαλδημοκρατία εμφανίζεται ως σύγχρονη Αριστερά- κουραφέξαλα δηλαδή- και υλοποιεί ουσιαστικά τέτοιες πολιτικές. Μόνο να δείτε κόμματα σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού στην Ελλάδα, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ψηφίσει το 95% και το 75% των νομοσχεδίων της ΝΔ», επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Όταν ψηφίζεις κατά 70% τα νομοσχέδια που φέρνει η ΝΔ (...) τότε να σε βράσω αν λες ότι είσαι Αριστερός, τι διάολο Αριστερός είσαι; Αφού τη δεξιά πολιτική την ψηφίζεις», συνέχισε.

«Σήμερα, ακροδεξιά, δεξιά, κεντροαριστερά και η ονομαζόμενη “γιαλαντζί” Αριστερά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κινούνται στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου, δηλαδή μιας Ευρώπης των λόμπι, της διαφθοράς, της ακρίβειας, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και των πολέμων», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Σε σχετική ερώτηση είπε ότι «περισσότερο “γιαλαντζί” Αριστερά είναι η Νέα Αριστερά», ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ «μένει να δούμε τι είναι και το κόμμα που θέλει να φτιάξει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται».

«Με την εκλογή του κ. Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια πορεία πολιτικού, ιδεολογικού και οργανωτικού εκφυλισμού ακόμα και αυτού που ήταν μέχρι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, μια “γιαλαντζί” Αριστερά, κάποια στελέχη της οποίας μετακόμισαν στη Νέα Αριστερά. Το τι θα γίνει μένει να το δούμε διότι ο κ. Κασσελάκης χρησιμοποιεί στον πολιτικό του λόγο και στην πολιτική του πρακτική, ως ηγεσία, στοιχεία Τραμπισμού, ψευτοπατριωτισμού και εθνικισμού σε κάποιες στιγμές και κάποιες αριστερές κορώνες για γαρνίρισμα για να μην ξεκόβει από αυτό που παρέλαβε», επεσήμανε ακόμα.

Για τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι δεν τον εφησυχάζει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, «ούτε το αισιόδοξο κλίμα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, διότι ο κ. Ερντογάν, ακόμα και στην ίδια τη συνάντηση, έθεσε όλα τα ζητήματα των τουρκικών διεκδικήσεων που τα λέει σε όλους τους τόνους».

«Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα γιατί τα ήρεμα νερά εύκολα μετατρέπονται σε μεγάλη φουρτούνα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν σε προτεραιότητα τη σχέση με την Τουρκία.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει στη Βουλή τα τρία μνημόνια της Συνθήκης των Πρεσπών «αν τα φέρει η κυβέρνηση είτε ως διαπραγματευτικό ατού».

Σε ερώτηση η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, απάντησε αρνητικά. «Είμαστε αντίθετοι στην ένταξη κρατών στην ΕΕ. Όπως καταψηφίσαμε και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και στην ΕΕ, το 1992, όταν μετατράπηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ από ΕΟΚ σε ΕΕ, αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και τώρα. Διότι στα καίρια θέματα που θέταμε και είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις για την ΕΕ, επιβεβαιώνονται και αποδείχθηκαν στην πράξη είτε αφορά στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα, στην περιβόητη ενοποίηση, είτε άλλες πλευρές με αντιλαϊκές πολιτικές που τις βλέπουμε και στην Ελλάδα», πρόσθεσε.