Πολιτική

Μητσοτάκης: Αλλο Λεπέν, άλλο Μελόνι

Μητσοτάκης: Αλλο Λεπέν, άλλο Μελόνι
Ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, από την Μαρίν Λεπέν

«Παράθυρο» για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ενώ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το πλαφόν στις ημέρες βραχυχρόνιας μίσθωσης που εξετάζει η κυβέρνηση δεν θα αφορά ολόκληρη τη χώρα, αλλά περιοχές που πιέζονται πολύ από τις αυξήσεις των ενοικίων.

Όσον αφορά τον καφέ, τόνισε ότι «προφανώς και θα λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι η πρώτη ύλη έχει αυξηθεί και ήδη υπάρχει μία επιβάρυνση του καφέ που δεν εξαρτάται από την πατρίδα μας, αλλά από τη διεθνή τιμή» και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε τα δέοντα με το ζήτημα του ΦΠΑ».
Αναφορικά με τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση υπογράμμισε ότι «το μελετάμε», αλλά δεν είναι έτοιμος να πει περισσότερα, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, καθώς αυτό που είναι επιβάρυνση για όποιον νοικιάζει, είναι όφελος για τον ιδιοκτήτη.

Για νοσοκομείο «Παίδων»: Πολύ καλά θα κάνει ο Αδωνις

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε πλήρως τον υπουργό Υγείας ο οποίος προειδοποίησε με αφορμή κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο «Παίδων», ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα.
«Πολύ καλά θα κάνει ο υπουργός», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «όταν τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως τα παιδικά χειρουργεία, φαίνεται να εργαλειοποιούνται από κάποιους, το κράτος οφείλει να αντιδρά και να βρίσκει πρακτικές λύσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης προβληματισμό σε ότι αφορά τις προσλήψεις στην Υγεια για την «βαριά διαδικασία» του ΑΣΕΠ που «εξασφαλίζει αξιοκρατία αλλά δεν είναι η πιο γρήγορη», όπως είπε, και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας αλλαγών ώστε «να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ κάνοντας όμως τους διορισμούς πιο γρήγορους».
«Είναι απαραίτητο να αλλάξει αυτό και πρέπει μετά τις εκλογές να το συζητήσουμε σοβαρά. Αργούν πάρα πολύ οι άνθρωποι να καθίσουν στις θέσεις τους και να αναλάβουν δουλειά», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις αλλαγής του εκλογικού νόμου και μείωσης του ορίου, τόνισε ότι δεν έχω καμία σκέψη να αλλάξω το bonus.
Σε σχέση με την επιστολική ψήφο, ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να είναι και η καθιέρωσή της και στις εθνικές εκλογές. Όπως είπε, πριν το τέλος του έτους θέλω να νομοθετηθεί και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλέον δικαιολογίες.

Επιστολική ψήφος: Πρόκληση να ξεπεράσουμε μία συνταγματική ερμηνεία

Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη πρόκληση θα είναι να ξεπεράσουμε μία συνταγματική ερμηνεία- εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε, είπε- ώστε να δώσουμε και πάλι την δυνατότητα και στους εντός Ελλάδας ψηφοφόρους.
Αναφερόμενος στην άποψη ότι αυτό χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση τόνισε ότι είναι θέμα ερμηνείας και ο ίδιος πιστεύει ότι η ίδια η Βουλή θα κρίνει.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές τόνισε ότι η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια και δεν εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Απαντώντας στην άποψη του κ. Ανδρουλάκη ότι ο ίδιος προτιμά ως αντίπαλο τον κ. Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί καθορίστηκαν από τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, έχει καινούργιο αρχηγό ο οποίος θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά. Δεν επιλέγω εγώ αντίπαλο, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι θέμα δικό μου, είναι του κ. Ανδρουλάκη.

«Δεν νομίζω ότι η κ. Μελόνι έχει τόσα κοινά με την κ. Λεπέν, όσα η κ. Λεπέν μπορεί να φαντάζεται»

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και τις συζητήσεις για τα επόμενα ευρωπαϊκά όργανα ξεκαθάρισε ότι επιλογή μας για την προεδρία της Κομισιόν «είναι η κ. Φον ντερ Λέιν, δεν υπάρχει plan b».
Ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε εξάλλου την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι από την κ. Λεπέν, η οποία της πρότεινε ξεχωριστή πολιτική ομάδα, λέγοντας πως «δεν νομίζω ότι η κ. Μελόνι έχει τόσα κοινά με την κ. Λεπέν, όσα η κ. Λεπέν μπορεί να φαντάζεται ότι έχει».
«Δε νομίζω ότι πρέπει να βάζουμε κατ’ ανάγκη ταμπέλες και διαχωριστικές γραμμές πριν δούμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής από υποψήφιους, ευρωβουλευτές και αρχηγούς κρατών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ την κ. Μελόνι μία πολιτικό… μπορεί να έχει άλλες καταβολές με τις οποίες δεν συμφωνώ καθόλου, δεν έχω διακρίνει ότι μιλάμε για μία πολιτικό που βλέπει την Ευρώπη μέσα από μία οπτική γωνία πολύ διαφορετική από αυτή που την βλέπουμε και πολλοί άλλοι πρωθυπουργοί, να μην μιλήσω μόνο για το ΕΛΚ».
Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η χώρα μας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πως σίγουρα η χώρα θα έχει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, τόνισε ωστόσο ότι δεν έχει να πει τίποτα για ονόματα, σχολιάζοντας μάλιστα «πρώτα χαρτοφυλάκιο και μετά πρόσωπο».
Η συνέντευξη ξεκίνησε με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την έκβαση του χθεσινού τελικού του Conference League και ως Ολυμπιακός και ως Έλληνας, αλλά και ως πρωθυπουργός.
«Διοργανώσαμε άρτια μία κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι βάλαμε τις βάσεις και στα playoff για να κάνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, ευρωπαϊκό σε όλες τις εκφάνσεις του.
Όπως είπε, ερωτηθείς για τις συγκρίσεις με την υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι.