Πολιτική

Ο Κασσελάκης επιχειρεί να μαζέψει τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά

Ο Κασσελάκης επιχειρεί να μαζέψει τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά
Για πρώτη φορά και σφοδρή επίθεση στο ΚΚΕ από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το βλέμμα προς την εξαιρετικά χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στις διαρροές προς άλλα κόμματα της Αριστεράς, μοιάζει να στρέφει το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ενδεικτικά, η χθεσινή δημοσκόπηση της Prorata εμφανίζει την Κουμουνδούρου με συσπείρωση μόλις στο 42%, αλλά και να βρίσκεται μία μονάδα πίσω από το ΠΑΣΟΚ (12% και 13% αντίστοιχα), ενώ ταυτόχρονα οι ανταγωνιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στα Αριστερά εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένες, με το ΚΚΕ να παίρνει 11% και τη Νέα Αριστερά 4,5%. Μάλιστα, προς τα δύο αυτά κόμματα, εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες διαρροές της Κουμουνδούρου, αντίστοιχα, 11% και 18%. Μολονότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση εμφανίζει τις εν λόγω τάσεις πιο έντονες από ότι άλλες μετρήσεις, όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή συσπείρωση και διαρροές προς τα αριστερά, εύρημα που ερμηνεύεται ως δυσαρέσκεια της παλιάς αριστερόστροφης βάσης του κόμματος στο «θολό» ιδεολογικό στίγμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Η προσοχή Κασσελάκη στην παλιά βάση ψηφοφόρων

Ανεξάρτητα από το αν αυτές οι απώλειες θα αναπληρωθούν από νέα ακροατήρια τα οποία προσελκύει ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου με το στυλ πολιτικής που επιλέγει, φαίνεται πως επιχειρεί, μπαίνοντας στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, να απευθυνθεί ξανά στον κόσμο της Αριστεράς και να τον μεταπείσει, αλλάζοντας σε σημαντικό βαθμό τη ρητορική του σε ορισμένα θέματα, αλλά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση. Ανάμεσα σε αυτές είναι η σκληρά φιλοπαλαιστινιακή γραμμή για το μεσανατολικό, η επιλογή σύγκρουσης με το ΚΚΕ και η άμβλυνση του ύφους των, αρκετά επικριτικών έως τώρα, σχολίων για τον Αλέξη Τσίπρα και τη διακυβέρνηση του 2015-2019, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρόσωπο με μεγάλο κύρος στη βάση του κόμματος.

Κεχαγιά: Τιμή μας που ο Αλ. Τσίπρας συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το τελευταίο, σήμερα το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, ανέφερε κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενωμένος και συντεταγμένα δίνει την κρίσιμη πολιτική μάχη με στόχο την πολιτική αλλαγή και την ανατροπή». Συγκεκριμένα για τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι «είναι ενεργός πολιτικά», προσθέτοντας: «Συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι τιμή μας που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του προοδευτικού και αριστερού κόσμου της Ευρώπης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχοντας και ειδικό ρόλο στην Κοινοβουλευτική του Συνέλευση».

Ο Τσίπρας έκανε αυτό που ήθελε η κοινωνία και έντιμη διακυβέρνηση

Επίσης, στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ (στον Γιώργο Κουβαρά), ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε με περισσότερο από ποτέ θερμά λόγια για τα κυβερνητικά χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ: «Έκανε τότε αυτό που ήθελε η κοινωνία να κάνει. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι πεινούσαν, άνθρωποι που ήταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. (…) Έγιναν λάθη, τα έχει παραδεχτεί ο προκάτοχός μου πολλές φορές. Από εκεί και πέρα όμως, άφησε 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Έχω κατηγορήσει το ύψος του μαξιλαριού αυτού, έπρεπε να είναι χαμηλότερο. Το έχω πει αυτό, αλλά αυτό πάει να πει ότι είχε μια έντιμη διακυβέρνηση».

Χαμήλωμα του πήχη για τις αλλαγές στην Κουμουνδούρου

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαμήλωσε τον πήχη σχετικά με τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προβεί στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν μετά τις εκλογές θα υπάρχει ο παλιός ή ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ, ως εξής: «Αυτό είναι ένα δίλημμα το οποίο δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ανανεωθεί. Εκεί που μας θεωρούσαν τελειωμένους, έχουμε σηκώσει ανάστημα. Θα έχουμε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Θα εκσυγχρονιστεί όλη η δομή του κόμματος. Το κόμμα μεγαλώνει. Είναι το μόνο ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα στην Ελλάδα».

Το Ισραήλ κάνει «εθνοκάθαρση, αν όχι για μια γενοκτονία»

Ακόμη, συνέχισε την πολύ σκληρή γραμμή την οποία έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα για το παλαιστινιακό, μετά και την επίσκεψη του στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντας τις επιχειρήσεις του Ισραήλ ως «μια εθνοκάθαρση, αν όχι μια γενοκτονία». «Μου λέτε γιατί δεν πήγα να συναντήσω την κυβέρνηση του Ισραήλ. Δεν μπορώ να συναντήσω αυτή τη στιγμή μία κυβέρνηση η οποία συνειδητά, προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων, δολοφονεί με αυτό τον τρόπο. Είναι μία ανεπτυγμένη βιομηχανικά δημοκρατία, έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της και από τους εποικισμούς και από το Διεθνές Δικαστήριο και από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, άρα λοιπόν, πώς κάθεται κάποιος να αμνηστεύσει αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σκληρή σύγκρουση με το ΚΚΕ

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε για πρώτη φορά σφοδρή επίθεση στο ΚΚΕ, απαντώντας στην σκληρά επικριτική ανακοίνωση του Περισσού για την πρόσφατη επίσκεψη του στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Μπελογιάννης «πάλεψε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις “ιερές συμμαχίες του”» και «δεν πίστευε ότι κεφάλαιο κι εργάτες είναι “συνέταιροι’”, αλλά ταξικοί αντίπαλοι». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, χθες ανέφερε ότι «η νοοτροπία της ιδιοκτησίας της Αριστεράς και η λογοκρισία δεν ανήκει στη φιλοσοφία της Αριστεράς», ασκώντας κριτική στο ΚΚΕ πως «ένα αριστερό κόμμα δεν καταψηφίζει την ισότητα στο γάμο».