Πολιτική

Κυβερνητικές πηγές για πόθεν έσχες Κασσελάκη: Παραδέχεται την τέλεση ποινικών αδικημάτων

Κυβερνητικές πηγές για πόθεν έσχες Κασσελάκη: Παραδέχεται την τέλεση ποινικών αδικημάτων Φωτογραφία: MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Για παραδοχή τέλεσης ποινικών αδικημάτων κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, μετά το πόθεν έσχες που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.

«Παραδέχεται την τέλεση ποινικών αδικημάτων, καθώς την 31/12 συμμετείχε σε 3 αλλοδαπές εταιρίες, ενώ θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Νοέμβριο, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στην πρώτη αντίδραση μετά τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Στέφανου Κασσελάκη.

Μαρινάκης: Διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η «επίσημη» αντίδραση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος επίσης επεσήμανε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία.

Παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης θέτει το ερώτημα αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;».

«Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης απέφευγε να δώσει στοιχεία για την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση. Σύμφωνα με το μονοσέλιδο που παρουσίασε σήμερα, το οποίο δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δήλωση περιουσιακής κατάστασης, παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία, αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να αποφύγει να δώσει το πόθεν έσχες, διαδικασία με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως τα ορίζει ο νόμος, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις καταθέσεις του, όπως και του συζύγου του, τα εισοδήματά του, κατέγραψε τις συμμετοχές σε 3 εταιρείες, καθώς και τα ακίνητα που διαθέτει. Αποκάλυψε δε, πως δεν είναι πλήρη τα στοιχεία, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αφού εμφανίσθηκε να δηλώνει πως θα τα καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όταν, όπως είπε, του σταλούν από την Υπηρεσία Εσόδων, το γνωστό IRS», συνέχισε.

Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για «ψεύδη και χυδαίες συκοφαντίες» για την περιουσιακή κατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, επί των ημερών τόσων διαφορετικών κυβερνήσεων, καταθέτοντας πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όπως ορίζει ο νόμος και όχι μονοσέλιδο excel», επεσήμανε.

«Εν κατακλείδι, μετά το σημερινό σόου, γεννώνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο: Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει; Ας τα απαντήσει ο ίδιος», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε: «Την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου οι πολίτες θα δώσουν ακόμα μια ηχηρή απάντηση. Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές που μαθητευόμενοι μάγοι έπαιζαν τις τύχες μας στα ζάρια».

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης

Το έγγραφο που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, στις συμμετοχές σε κάθε είδους επιχειρήσεις (κεφάλαιο εισφοράς), αναφέρονται η μονοπρόσωπη ΕΠΕ OSIOS LLC (500.000 $) και η συμμετοχή του στην PURA VITA ΕΕ ως ετερόρρυθμος εταίρος (15.000$). Επίσης, σημειώνεται ως «άλλη περίπτωση» η κεφαλαιουχική OSIOS LLC και η συμμετοχή στην TIPTREE Marine (211.090 $).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, το συνολικό καθαρό εισόδημά του το 2023 ήταν 2.067.139 δολάρια, εκ των οποίων τα 71.367 από ακίνητα.

Οι καταθέσεις του τον Δεκέμβριο του 2023 ανέρχονταν σε 21.858 δολάρια, είχε τρία ακίνητα, δύο οχήματα και οι δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές του ήταν 1.831.880 δολάρια.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Μετά την προβολή των στοιχείων της περιουσιακής του κατάστασης σε γιγαντοοθόνη, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε δύο διευκρινίσεις. «Τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν και εμένα και τον Τάιλερ. Το λέω για τα πληρωμένα πιστόλια του Μαξίμου που ετοιμάζονται να τον χτυπήσουν. Δεν πολιτεύεται, δεν σας φταίει σε τίποτα», είπε αναφερόμενος στον σύζυγό του.

«Έχω συμμετοχή σε δύο εταιρείες, η μία στην αλλοδαπή, που μεταβιβάστηκε στις αρχές του 2024 μόλις ενημερώθηκα ότι ο νόμος δεν μου επιτρέπει να κατέχω εταιρεία στην αλλοδαπή», συμπλήρωσε και δεσμεύθηκε ότι όταν θα έχει τα αναλυτικά στοιχεία από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές, θα τα δημοσιοποιήσει.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το πόθεν έσχες του για το 2023, πριν από τις ευρωεκλογές 2024. «Ζητώ από το γραφείο του να απαντήσει στο excel που στέλνει τώρα το γραφείο μου και να περάσει τα δικά του στοιχεία. Να ξέρουμε πόσα ακίνητα προστέθηκαν στη Monopoly των ακινήτων του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.