Πολιτική

Ο Κόκκαλης τρολάρει τον Μητσοτάκη: «Ούρσουλα θα πας με τους φασίστες;»

Ο Κόκκαλης τρολάρει τον Μητσοτάκη: «Ούρσουλα θα πας με τους φασίστες;» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Εδώ ο κόσμος καίγεται και εμείς ασχολούμαστε με το ποιος την έχει μεγαλύτερη» σχολίασε ο Πέτρος Κόκκαλης για το πόθεν έσχες του Κασσελάκη.

Οι στοχεύσεις στην ευρωπαϊκή θεματολογία, την πράσινη ατζέντα και τη νηφάλια αντιπολίτευση αποτέλεσαν τους τρεις βασικούς πυλώνες της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι ο επικεφαλής του Κόσμος, Πέτρος Κόκκαλης.

Παράλληλα, από τη συνέντευξη δεν έλλειψαν και αρκετές «θανατηφόρες» ατάκες, κυρίως σε σχόλια που στόχευαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη. «Η δική μας άκρα δεξιά είναι κηραλοιφές. Στην Ευρώπη είναι χημειοθεραπεία».

Ερωτώμενος για την πιθανότητα και της συνέπειες μιας ενδεχόμενης συνεργασίας του κόμματος της Λαϊκής Δεξιάς με τη Μελόνι και τη Λεπέν, ο Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε ότι χρειάζεται μια νέα επιστολή Μητσοτάκη προς τη φον ντερ Λάιεν, στα πρότυπα αυτής για την ακρίβεια, στη οποία ο πρωθυπουργός θα ρωτά: «Ούρσουλα θα πας με τους φασίστες;». Επιπλέον, ο επικεφαλής του Κόσμος, τόνισε ότι θα πρόκειται για «ιστορικό λάθος του λαϊκού κόμματος να συνεργαστεί με την άκρα δεξιά των Λεπέν, Μελόνι, Ορμπάν», καθώς «η ΕΕ θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω σε κορυφαία ζητήματα», από τις αμβλώσεις και την προστασία του περιβάλλοντος έως το 8ωρο. Επίσης, εξηγώντας ότι η ακραία Δεξιά στην Ευρώπη είναι πολύ οπισθοδρομική, είπε: «Η δική μας άκρα δεξιά είναι κηραλοιφές. Στην Ευρώπη είναι χημειοθεραπεία».

«Εδώ ο κόσμος καίγεται και εμείς ασχολούμαστε με το ποιος την έχει μεγαλύτερη…»

Χιούμορ, καθώς και τον τίτλο του πρόσφατου βιβλίου του με τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, «Εδώ ο κόσμος καίγεται», επιστράτευσε ο Πέτρος Κόκκαλης και όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την αντιπαράθεση Κασσελάκη – Μητσοτάκη για τα πόθεν έσχες τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε σχέση με την περιουσιακή κατάσταση των δύο: «Εδώ ο κόσμος καίγεται και εμείς ασχολούμαστε με το ποιος την έχει μεγαλύτερη…».

Οι εγχώριες πράσινες προτεραιότητες: χωροταξικό για ΑΠΕ, αποδοχή πλαισίου αποκατάστασης της φύσης, ακύρωση των εξορύξεων

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση για τις σημαντικότερες προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια στον τομέα της πράσινης πολιτικής, ανέφερε: α) το χωροταξικό για τις ΑΠΕ, καθώς «έχει χαθεί ο σεβασμός των πολιτών στις ΑΠΕ», όπως σημείωσε. β) Την αποδοχή του ευρωπαϊκού πλαισίου για την αποκατάσταση της φύσης και την βιοποικιλότητα. γ) Και την κατάργηση των εξορύξεων σε Ιόνιο και Αιγαίο. Παράλληλα, μίλησε για τον στόχο του Κόσμου να κάνει «νηφάλια αντιπολίτευση» και να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο «στιβαρό, επαρκές, ανταγωνιστικό πράσινο κόμμα στην Ελλάδα», αν και ξεκαθάρισε ότι ο Κόσμος είναι «ανοιχτός σε κάθε διάλογο με όλες τις δυνάμεις» του προοδευτικού χώρου, όπως είναι κάνει πρόσφατα γνωστό με πρόταση προς τις ηγεσίες τους.

Πρέπει να τολμήσουμε για να πάρουμε ριζοσπαστικές αποφάσεις

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του Πέτρου Κόκκαλη περιστράφηκε γύρω από την ευρωπαϊκή θεματολογία, με επίκεντρο τα ζητήματα της πράσινης ατζέντας. Μεταξύ αυτών και ανάλυση του προτάγματος των Ευρωπαίων Πρασίνων ότι πρέπει ως Ευρωπαίοι να δείξουμε θάρρος για να πάρουμε ριζοσπαστικές λύσεις και να λύσουμε προβλήματα. Όπως σημείωσε, πλέον το βασικό σενάριο της Κομισιόν είναι για αύξηση θερμοκρασιών στην Ευρώπη περίπου κατά 3 βαθμούς. Τέλος, επισήμανε ότι σωστά εξετάζεται το ενδεχόμενο για επαναφορά της βιομηχανικής παραγωγής των ευρωπαϊκών χωρών και υπενθύμισε, απαντώντας σε σχετική λανθασμένη αναφορά του υπουργού Αγροτικής Πολιτικής, Λευτέρη Αυγενάκη, πως οι Πράσινοι δεν είχαν ψηφίσει ούτε την ΚΑΠ ούτε και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.