Πολιτική

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Λοριάν για τις φρεγάτες Belharra, μήνυμα στους «υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ»

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Λοριάν για τις φρεγάτες Belharra, μήνυμα στους «υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ»
Να εκπέμψει μήνυμα για την αμυντική θωράκιση της χώρας, επιδιώκει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την σημερινή επίσκεψη στα ναυπηγεία της γαλλικής πόλης Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra που θα προμηθευτεί η χώρα μας.

Όπως δήλωσε μάλιστα χθες βράδυ, απευθυνόμενος από την Θεσσαλονίκη στο εκλογικό ακροατήριο που προσανατολίζεται σε ψήφο προς πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ, η εικόνα από τα ναυπηγεία της Λοριάν «είναι η απάντησή μου στους διάφορους υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ».

Το γεγονός ότι «σήμερα η χώρα είναι αμυντικά πολύ πιο θωρακισμένη απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια», αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλει ο πρωθυπουργός σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του «πατριωτισμού της ευθύνης» που ακολουθεί στην πράξη η κυβέρνηση.

Στο τραπέζι σε αυτή την συγκυρία βρίσκεται και το ενδεχόμενο προμήθειας έξι ακόμη αεροσκαφών Rafale.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος», καθώς «ο κόσμος γίνεται πιο επικίνδυνος, τα θέατρα επιχειρήσεων αλλάζουν, οι ανάγκες αλλάζουν, ο πόλεμος αλλάζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale, θα θέλαμε να τα κάνουμε 30, αυτή είναι και η εισήγηση της Αεροπορίας, πρέπει όμως να δούμε αν και πόσο αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει για να το αντέξει ο προϋπολογισμός», έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί το πρωί στα ναυπηγεία της Navale Group όπου θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα "Κίμων", η οποία αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, θα επισκεφθεί και τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών «Νέαρχος» και «Φορμίων» που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα, ενώ θα συναντηθεί και με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία και επιτηρούν τη διαδικασία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νορμανδία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για να λάβει μέρος στην εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, στην οποία αναμένεται να δώσουν το «παρών» Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κ.α.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μία συγκυρία όπου έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και για την ευρωπαϊκή άμυνα, με την Αθήνα να εκτιμά μάλιστα ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα κρίνουν πολλά για την άμυνα της Ευρώπης συνολικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μια αμυντική πολιτική που να της επιτρέπει να μην είναι απολύτως εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπεραμύνεται της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, για τη δημιουργία ενός αμυντικού ταμείου, προτείνοντας τη δημιουργία μίας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από όλη την Ευρώπη.