Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Πώς μπορείτε να ψηφίσετε, τα έγγραφα και η ώρα για αποτελέσματα

Ευρωεκλογές 2024: Πώς μπορείτε να ψηφίσετε, τα έγγραφα και η ώρα για αποτελέσματα
Ανοιχτές είναι οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024. Δείτε πώς μπορείτε να ψηφίσετε, τα έγγραφα και η ώρα για αποτελέσματα.

Άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 7 το απόγευμα τα συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα προκειμένου να υποδεχθούν τους εκλογείς για τη διαδικασία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, η οποία θα αναδείξει τα 21 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, επί συνόλου 720 εδρών.

Πώς μπορείτε να ψηφίσετε

Συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες.

Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/2007.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Μπορούν να ψηφίσουν επίσης και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, με προϋπόθεση την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας. Ο αριθμός τους σε αυτές τις εκλογές είναι 13.023.

Οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, αριθμούν 166.679.

Τα έγγραφα που πρέπει να έχουμε

Συγκεκριμένα είναι τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας που μπορούν να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, Σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια δεν έχει το έγγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας τότε, μπορεί να προσκομίσει για τον απαραίτητο έλεγχο τα εξής έγγραφα:

διαβατήριο ή

άδεια οδήγησης ή

βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου

Σημειώνεται ότι η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης.

Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.

Οι ποινές σε όσους δεν ψηφίσουν

Παρόλο που η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, αρκετοί είναι οι πολίτες που επιλέγουν να απέχουν από τη διαδικασία.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν προβλέπονται ποινές σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δεν συμμετάσχει στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 και άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Τα αποτελέσματα

Η εταιρεία που έχει την ευθύνη για τη συγκέντρωση και μετάδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, έχει σημειώσει ό,τι θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πρώτο κόμμα γύρω στις 9 το βράδυ, ενώ για τη σταυροδοσία αυτό θα ξεκαθαρίσει λίγο αργότερα, γύρω στις 11.00.