Πολιτική

Exit poll: Η πρώτη αντίδραση των κομμάτων

Exit poll: Η πρώτη αντίδραση των κομμάτων Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εικόνα αποδόμησης της κυβέρνησης, σαφής αποδοκιμασία των πολιτικών του Μητσοτάκη, επισημαίνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση των exit poll.

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μια σαφής αποδοκιμασία των πολιτικών του», επισημαίνουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πρώτο σχόλιο για τα exit poll των ευρωεκλογών 2024.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του. Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου», συμπληρώνουν από την Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο exit poll, που ανακοινώθηκε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες των ευρωεκλογών 2024, η Νέα Δημοκρατία έχει από 28% έως 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 15,2% έως 18,2%.

«Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη», καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ για exit poll: Σημαντική εικόνα αποδόμησης της κυβέρνησης

Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν, μετά την ανακοίνωση του exit poll, ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του για τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Σημειώνεται ότι στο πρώτο exit poll το ΠΑΣΟΚ έχει από 10,9% έως 13,9%.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι υπάρχει σημαντική εικόνα αποδόμησης της κυβέρνησης, εικόνα δυσαρέσκειας», συμπληρώνουν πηγές από το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το εύρος του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στο exit poll είναι κάτω από τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος στις εθνικές εκλογές. «Από την τελική ροή των αποτελεσμάτων θα βγάλουμε συμπεράσματα», σημειώνουν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτηρίζουν προβληματική τόσο την αποχή όσο και την ενίσχυση της ακροδεξιάς.

ΚΚΕ: Ακόμα μία σημαντική άνοδος

Με βάση τα Exit Polls και εφόσον -βεβαίως- επιβεβαιωθούν, καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος του ΚΚΕ, σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές (7,7) αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Νέα Αριστερά: Το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση

«Η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται. Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της. ιδρύθηκε στην βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα».