Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Οριακή άνοδος, τρίτη θέση και υποσχέσεις για πρωτοβουλίες συγκλήσεων με ευρύτερες δυνάμεις

ΠΑΣΟΚ: Οριακή άνοδος, τρίτη θέση και υποσχέσεις για πρωτοβουλίες συγκλήσεων με ευρύτερες δυνάμεις
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ως στόχο του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει με δυναμισμό τη σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Σε ασκήσεις αισιοδοξίας μοιάζει να επιδίδεται η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία προβάλλει τη νέα άνοδο του κόμματος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, αλλά μικρότερη της μίας μονάδας (12,79% έναντι 11,84%) και τις πρωτιές σε δύο νομούς της Κρήτης (Ηράκλειο και Λασίθι), καθώς και τις δεύτερες θέσεις σε άλλους 19 νομούς, ως το βασικότερο στοιχείο του αποτελέσματος που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ χθες το βράδυ.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μια σειρά από στόχοι που είχαν τεθεί από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν πιάστηκαν: Η δεύτερη θέση, η σημαντική άνοδος των ποσοστών, η εκλογή 4 ευρωβουλευτών και το κυριότερο, ένα αποτέλεσμα που θα καθιστά το κόμμα απειλητικό για τη ΝΔ.

Σωστά και σταθερά, αλλά πρόβλημα στην Αττική

Παρόλα αυτά, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη σκιαγραφεί μια εικόνα ανερχόμενης δύναμης, με πηγές του κόμματος να αναφέρουν αργά χθες το βράδυ ότι το ΠΑΣΟΚ χτίζεται «σωστά και σταθερά» και θα παίξει τον ρόλο που φιλοδοξεί, σημειώνοντας, πάντως, ότι τα αποτελέσματα στην Αττική δεν σημείωσαν την άνοδο που φιλοδοξούσαν και πως πρέπει να γίνει αποτίμηση της ασυμμετρίας σε σχέση με τη δυναμική του κόμματος στην επαρχία. Παράλληλα, έθεταν το ζήτημα της ανασύνθεσης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα στην Αττική, μπορεί να το λύσει το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Μολονότι, δε, εξέφραζαν την άποψη ότι οι λεπτομέρειες αυτής της προοπτικής «δεν είναι της ώρας», ξεκαθάριζαν πως αυτά που κάνει μέχρι στιγμής ο Κασσελάκης, πηγαίνουν το ΣΥΡΙΖΑ όλο και πιο μακριά από το δικό τους κόμμα.

Διάλογος με τις πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις

Στη δήλωση του, η οποία καθυστέρησε εντυπωσιακά (έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα), ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «βαριά ήττα» της ΝΔ, τιμωρία της αλαζονείας, της ασυδοσίας και της διαφθοράς και έθεσε ως στόχο του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει με δυναμισμό τη σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για μία προοδευτική διακυβέρνηση. Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση του να πάρει «όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου με τις δημιουργικές αλλά πάνω από όλα πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας», εξαιρώντας χωρίς να τον κατονομάζει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τρίτη άνοδος, πρασίνισμα Κρήτης, επανακατάληψη Κέντρου

Επίσης, σημείωσε και αυτός ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο που το κόμμα του αύξησε ποσοστά, σπάζοντας τη γαλάζια κυριαρχία στο χάρτη και «πρασινίζοντας» δύο νομούς της Κρήτης μετά από 12 χρόνια. Επίσης, εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ ξανασυστήθηκε με τους ψηφοφόρους του Κέντρου, στο οποίο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των exit poll. Ακόμη, αναφέρθηκε στη «μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ περιφέρειας και Αθήνας», που πρέπει να αντιμετωπιστεί με «οργανωτικούς και πολιτικούς όρους».

Αναμένοντας αν θα υπάρξουν φωνές αμφισβήτησης

Πάντως, το κρίσιμο ερώτημα για την επόμενη μέρα της Χαριλάου Τρικούπη είναι αν θα εκφραστεί δημόσια η αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος από πλειάδα στελεχών, τα οποία σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες θεωρούν μη ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, αλλά και προσχηματικές τις διαβεβαιώσεις Ανδρουλάκη περί πρωτοβουλιών για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Δεδομένου πάντως της οργανωτικής κυριαρχίας του νυν επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο στη βάση κάποιου πολιτικού momentum, το οποίο ενδεχομένως να προσφέρουν τα χθεσινά όχι θετικά αποτελέσματα, άρα το αμέσως επόμενο διάστημα.