Πολιτική

Αυτοί βγαίνουν ευρωβουλευτές με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Αυτοί βγαίνουν ευρωβουλευτές με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ
Μετά την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024, αυτά είναι τα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ που εκλέγονται στο ευρωκοινοβούλιο.

Το ενδιαφέρον στα κόμματα μετά την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024 εστιάζεται στα πρόσωπα που εκλέγονται και θα αποτελέσουν τους νέους ευρωβουλευτές.

Ευρωεκλογές 2024: Στην κορυφή των σταυρών ο Παπανδρέου, εκλέγεται και ο Σάκης Αρναούτογλου

euroekloges 2024 pasok eklegontai a3f6f

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ εκλέγονται 3 ευρωβουλευτές με τα πρόσωπα που να καταλαμβάνουν τις θέσεις να έχουν ήδη ξεχωρίσει. Η πρωτιά ανήκει στον Νίκο Παπανδρέου, έπεται ο Γιάννης Μανιάτης ενώ στην τρίτη θέση βλέπουμε τον Σάκη Αρναούτογλου.

Νίκος Παπανδρέου

papandreou fd5b5

Γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Yale και του απονεμήθηκε Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Το θέμα ήταν ο ιδανικός τρόπος ελέγχου τιμών. Έχει διδάξει Οικονομικά στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Woodrow Wilson του Πανεπιστημίου του Princeton και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα με ειδίκευση στην αναπτυξιακή πολιτική και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών. Αρθρογραφεί τακτικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει συγγράψει δέκα βιβλία και ένα κινηματογραφικό έργο. Είναι μέλος του Brookings Global Leadership Council και ιδρυτικό μέλος στη Διεθνή Ομάδα Εργασίας, με σκοπό την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Είναι Γραμματέας του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου. Ανέλαβε ως Ευρωβουλευτής τον Μάιο του 2023.

Είναι μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι Αντιπρόεδρος στην υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, την Επιτροπή Αλιείας και την Ειδική Επιτροπή για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ε.Ε. και την ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Είναι τακτικό μέλος και Αντιπρόεδρος στην Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής, μέλος στην Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ίσης Εκπροσώπησης Αφρικής Καραϊβικής Ειρηνικού – Ε.Ε. και αναπληρωματικό μέλος στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur). Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Γιάννης Μανιάτης

maniatis b81be

Γεννήθηκε στο Άργος. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου και διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών», καθώς και το εργαστήριο «Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής». Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και Διδάκτωρ Μηχανικός.

Επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. Έχει διδάξει ως καθηγητής για 15 χρόνια και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Υπουργός και Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (2009–2015), βουλευτής Αργολίδος (2004–2019) και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών (1998–2001). Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014). Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο με πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Έχει συγγράψει τα βιβλία: α) Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών γης – κτηματολογίου (Εκδ. Ζήση, 1993), β) Η πρόκληση της πράσινης ανάπτυξης (Εκδ. Α..Α Λιβάνη, 2009), γ) Ενέργεια και ορυκτός πλούτος – Εθνικοί πυλώνες ανάπτυξης (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2012), δ) Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός (Εκδ. Παπαζήση, 2016), ε) Πράσινη ανάπτυξη -Η απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση (Εκδ. διαΝΕΟσις, 2020), ε) Η ενεργειακή κρίση και η ελληνική οικονομία (επιμ., Εκδ. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 2022).

Σάκης Αρναούτογλου

arnaoutoglou 08426

Ο Σάκης Αρναούτογλου είναι δημοσιογράφος, υπεύθυνος για την επιμέλεια και παρουσίαση των Δελτίων Καιρού της ΕΡΤ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μετάφραση – διερμηνεία (αγγλικά – γερμανικά στα πεδία οικονομικών επιστημών και τεχνολογίας) στο Ινστιτούτο Γλωσσών και Διερμηνέων (SDI) του Μονάχου Γερμανίας, όπου το 1998 εργάστηκε για έναν χρόνο στο Ελληνικό Προξενείο. Παρακολουθώντας μαθήματα Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέλαβε παράλληλα από το 2002 την επιμέλεια και παρουσίαση των δελτίων καιρού της ΕΡΤ3 και το 2016 την αρχισυνταξία των δελτίων καιρού ολόκληρης της ΕΡΤ.

Εργάστηκε σε ιδιωτικά κανάλια, ιστοσελίδες, ραδιόφωνα και εφημερίδες. Το 2008 έλαβε ευχαριστήρια επιστολή από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την έγκυρη πρόβλεψη δυσμενών καιρικών συνθηκών στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στους ΧΧΙΧ Ολυμπιακούς Αγώνες – Πεκίνο 2008.

Βραβεύτηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Λέσβου, το 2006 και 2017 αντίστοιχα, για την πολύτιμη αρωγή του στην πρόληψη καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα. Το 2022 ανέλαβε αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και το 2024 εξελέγη πρώτος σε ψήφους, ως εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας και Κλιματικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης.