Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Φαινομενική ηρεμία, αλλά αναζητούνται απαντήσεις

ΠΑΣΟΚ: Φαινομενική ηρεμία, αλλά αναζητούνται απαντήσεις
Συνθήκες φαινομενικής ηρεμίας καταγράφονται αυτές τις μέρες στην Χαριλάου Τρικούπη, αν και με βάση το ρεπορτάζ, ενδεχομένως πρόκειται για τον αίθριο καιρό πριν από την καταιγίδα.

Και αυτό, διότι η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος δεν φαίνεται να συνηγορεί με την εκτίμηση ότι το 12,79% αποτελεί ένα θετικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, ιδίως αν συνυπολογιστεί η τεράστια φθορά της ΝΔ και η σημαντική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής, μάλιστα, μια προσωπικότητα, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, που στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται απαξιωμένος αντίπαλος.

Η «ασσυμετρία της Αττικής» δημιουργεί καχυποψία

Επιπλέον, καχυποψία δημιουργεί σε πολλούς το αφήγημα της ηγεσίας για την ασυμμετρία της επίδοσης στις περιφέρειες της Αττικής, η οποία υπολείπεται κατά πολύ της περιφέρεας, καθώς στο λεκανοπέδιο είναι που εκλέγονται βασικά πρόσωπα που καταλογίζονται στην εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, όπως οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Πάντως, στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζουν ότι ο εν λόγω απολογισμός για την Αττική δεν γίνεται με υστεροβουλία για να κατηγορηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά προκειμένου να αναζητηθεί μια νέα στρατηγική, με άνοιγμα δικτύων σε κοινωνικές δυνάμεις και επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι λόγοι της χαμηλής πτήσης και η Κεντροαριστερά

Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη βδομάδα προγραμματίζεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και στα τέλη του μήνα η Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο, πριν φτάσουμε σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν να εκδηλωθούν παρεμβάσεις στελεχών που θα αναζητούν το «τις πταίει» για την εκλογική επίδοση του κόμματος.

Αντιθέτως, το ζήτημα του τί πρέπει να γίνει στο εξής σε σχέση με τη σύγκλιση με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, είναι πιθανόν συζήτηση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, αν και καθόλου δευτερεύουσα σε σημασία, τουλάχιστον σύμφωνα με τους περισσότερους, αλλά και τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αναφέρεται συχνά σε αυτή.

Θα εκδηλωθεί αμφισβήτηση της ηγεσίας;

Το ζήτημα που κρύβεται πίσω και από αυτό το θέμα όσο και από τους λόγους της πολύ μέτριας επίδοσης του κόμματος, είναι προφανώς το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο επόμενο επίπεδο. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν έχει αμφισβητηθεί από τα στελέχη του κόμματος, πέραν κάποιων υπονοιών της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Χάρη Καστανίδη, αλλά οι έως τώρα εξελίξεις ίσως να μην αντικατοπτρίζουν τη συνέχεια.