Πολιτική

«Φωτιά» στην Κεντροαριστερά: Κίνημα αμφισβήτησης Ανδρουλάκη - Δημοψηφίσματα και σκληρές αιχμές εναντίον Κασσελάκη

«Φωτιά» στην Κεντροαριστερά: Κίνημα αμφισβήτησης Ανδρουλάκη - Δημοψηφίσματα και σκληρές αιχμές εναντίον Κασσελάκη
Όλα δείχνουν ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διατεθειμένα να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο του κόμματος.

«Φωτιά» έχει ξεσπάσει από χθες το πρωί από άκρο σε άκρο στην πεδιάδα της Κεντροαριστεράς, η οποία αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι όντως είναι και ενιαία, αλλά και ιδιαίτερα εύφλεκτη.

Kαι αυτό, διότι η σπίθα αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη που έριξε νωρίς το πρωί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αρκούσε για ξεσπάσει στη συνέχεια πολιτική «πύρινη λαίλαπα», στο εσωτερικό και της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου.

Προβλέπονται καιρικές συνθήκες που θα φουντώσουν την πυρκαγιά

Επιπλέον, τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθούν τα μποφόρ του αέρα που πνέει στην περιοχή και οι φλόγες να μεγαλώσουν, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι αρκετά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται διατεθειμένα να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο του κόμματος. Κλειδί των εξελίξεων για τη συνέχεια ενδεχομένως να είναι το αν θα τεθούν πολλές υποψηφιότητες για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ή αν θα προκύψει μία πρόταση που θα ξεχωρίσει και η οποία θα βρει ευρεία υποστήριξη για να καταστεί ηγεμονική. Αντίστοιχα, η ένταση αναμένεται να ανέβει και στην Κουμουνδούρου, στην οποία όλα δείχνουν ότι αρκετοί ετοιμάζονται για την τελική σύγκρουση με τον Στέφανο Κασσελάκη ή την αποχώρηση.

Τι προηγήθηκε

Τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα οποία μιλούσαν για την ανάγκη συγκλήσεων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, με τους Διονύση Τεμπονέρα-Αντώνη Κοτσακά και τον Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ να προχωρούν περαιτέρω και να καταθέτουν ξεχωριστές, αλλά αρκετά παρόμοιες, προτάσεις δημιουργίας συντονιστικού διαλόγου των κομμάτων της Κεντροαριστεράς-Αριστεράς. Επίσης είχε προηγηθεί μια σχετικά χλιαρή δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία όμως δεν είχε βρει ανταπόκριση από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς η βουλευτής Δυτικού Τομέα της Αθήνας θεωρείται ότι ασκεί κριτική από τα «δεξιά» στον πρόεδρο του κόμματος, χωρίς να θέτει θέμα συγκλήσεων με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Κωνσταντινόπουλος, Γερουλάνος, Ν. Παπανδρέου, Πάνας, Κατρίνης

Αντιθέτως, η επιστολή Κωνσταντινόπουλου προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, έθετε ξεκάθαρα ζήτημα νέας εκλογής προέδρου στη Χαριλάου Τρικούπη και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα εντός του φθινοπώρου, ενώ παράλληλα αναφέρονταν και στο θέμα των συγκλίσεων. Η επιστολή βρήκε άμεσα αρκετούς «συμπαραστάτες», οι οποίοι εξέφρασαν τη συμφωνία τους ρητά ή επί της ουσίας. Συγκεκριμένα, ο Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε την πρόταση Κωνσταντινόπουλου «καλοδεχούμενη» και συγκροτημένη, ενώ μέσω των social media άσκησε κριτική στην ηγεσία του κόμματος για τα περί ασυμμετρίας Αττικής και περιφέρειας στις επιδόσεις του κόμματος, επικρίνοντας την ότι στοχοποιεί συγκεκριμένα στελέχη. Επίσης, ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του ξεκαθάρισε ότι για το αποτέλεσμα «την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα». Σε λιγότερο αιχμηρές δηλώσεις, αλλά στην ίδια κατεύθυνση, προχώρησαν και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Πάνας και Μιχάλης Κατρίνης.

Η ηγεσία βλέπει συντονισμό εναντίον της

Εντύπωση προκάλεσε, δε, η επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να προσδώσει αμέσως χαρακτήρα ανοιχτού πολέμου στις πρώτες δηλώσεις αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να κάνουν αναφορά σε «συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις», κάτι που αναβάθμισε τη φύση της «επίθεσης», από ενδεχομένως μεμονωμένες απόψεις, σε μια ευρύτερη εσωκομματική συνεννόηση εναντίον του προέδρου. Κατά τα άλλα, οι ίδιες πηγές αμύνονται της καταστατικής λειτουργίας, επισημαίνοντας δηλαδή ότι εσωκομματικές εκλογές προβλέπονται για το φθινόπωρο του 2025.

Στα σκαριά πρόταση από Θεοχαρόπουλου-Ραγκούση για ενιαίο φορέα

Παράλληλα, η φωτιά επεκτείνονταν εν ριπή οφθαλμού και στην Κουμουνδούρου, καθώς διέρρευσε ότι οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόκειται να καταθέσουν πρόταση στα όργανα του κόμματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα το αν πρέπει να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστής των συγκλήσεων με στόχο έναν νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Απειλές και ειρωνείες μεταξύ Κασσελάκη και Τεμπονέρα

Επιπλέον, στην αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφηκε νέα σκληρή κόντρα Κασσελάκη-Τεμπονέρα. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Παραπολιτικών fm», με ονομαστική αναφορά στον Διονύση Τεμπονέρα, είπε ότι «εάν κάποιος δεν εκφράζεται απ' αυτό που χτίζουμε, (…) είναι δικαίωμά του να επιλέξει άλλη πορεία». «Η απάντησή μου στην προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής: Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τις διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα», ήταν η άμεση απάντηση του στελέχους του κόμματος.