Πολιτική

Νίκος Κοτζιάς: «Φασίστες και χουνταίοι» βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς: «Φασίστες και χουνταίοι» βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Να μην αφήσουμε αυτό το μωρό να μας το πνίξουν»» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Κοτζιάς.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια των εργασιών της «1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε στην ομιλία του ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήθελε «θάρρος, σθένος και παρρησία. Υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ξεφύγουμε από την επιρροή των οπαδών της αδράνειας που δεν ήθελαν λύση. Με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ ευτυχώς δεχθήκαμε πάρα πολλές επιθέσεις που γρήγορα μας έκαναν να καταλάβουμε ότι οι διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους που θέλουν λύση στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι οι κοινές μας διαφορές μ’ αυτούς που δεν θέλουν λύση» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό μας έφερε κοντά. Με λίγα λόγια η διαλεκτική της ζωής ήταν τέτοια που «φασίστες και χουνταίοι» βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών».

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως «φτιάχνεις μια συμφωνία που μας πόνεσε πολύ αλλά η ιστορία προχωράει» είπε ο Νίκος Κοτζιάς ενώ κλείνοντας σημείωσε πως «να μην αφήσουμε αυτό το μωρό να μας το πνίξουν».  Κατά την ομιλία του ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς θυμήθηκε και ένα αστείο περιστατικό που συνέβη με τον Αλέξη Τσίπα.

«Του είπα πως φαίνεται πως υπάρχει μία Συμφωνία προδοτών στα Σκόπια και μία προδοσία στην Αθήνα, γιατί και οι δύο προδοσίες δεν βγαίνουν» είπε ο Νίκος Κοτζιάς και θυμήθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας γέλασε και του απάντησε ότι του έφτιαξε τη μέρα.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν περισσότερες από 50 διεθνείς προσωπικότητες.

{https://www.youtube.com/watch?v=wV5Hv6gs_uo}