Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: Υπερσύγχρονα drones πάνω από την Αττική κατά των πυρκαγιών και των εμπρηστών

Βασίλης Κικίλιας: Υπερσύγχρονα drones πάνω από την Αττική κατά των πυρκαγιών και των εμπρηστών Φωτογραφία: INTIME/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε και για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Για την επιτήρηση των ορεινών όγκων της Αττικής από 25 υπερσύγχρονα drones μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Τα νέα υπερσύγχρονα drones σκοπό έχουν τον εντοπισμό πυρκαγιών, αλλά και των εμπρηστών, όπως είπε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

«Με τα νέα drones χρησιμοποιούμε ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής, με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών. Πετούν μέρα και νύχτα ασταμάτητα σε όλους τους ορεινούς όγκους και τις ημιαστικές- ημιδασικές περιοχές της Αττικής. Ευχαριστώ τους επτά δωρητές και τους επτά δημάρχους, που από κοινού κάνουμε αυτή την προσπάθεια και ανακοινώνω ότι σύντομα θα επεκταθεί, έτσι όπως το βλέπω, και στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό δεν είναι η λύση. Η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος θα είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω του άνυδρου χειμώνα που προηγήθηκε και των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η κλιματική κρίση σε όλο τον πλανήτη, όπως είπε.

«Είμαστε λίγο πριν τον “κόκκινο συναγερμό”, είμαστε στο πορτοκαλί. Οπότε έχουν διασπαρεί παντού όλοι: οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές, η Ελληνική Αστυνομία, και τα περίπολα του Στρατού» είπε ο Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας την ετοιμότητα του μηχανισμού.

«Όλοι θα πρέπει να δείξουμε τη δέουσα προσοχή» είπε ενώ αναφέρθηκε και στα ακαθάριστα οικόπεδα.
Η υποβολή δηλώσεων καθαρισμού των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους στην πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/, λήγει στο τέλος του μήνα, και ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί 147.000 δηλώσεις.