Πολιτική

Ο Δούκας δίνει στίγμα – Ο Ανδρουλάκης παίζει άμυνα

Ο Δούκας δίνει στίγμα – Ο Ανδρουλάκης παίζει άμυνα
Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;» χτες το απόγευμα στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, πήρε τα χαρακτηριστικά πολιτικής εκδήλωσης-παρέμβασης στις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο.

Για το βιβλίο (και όχι μόνο) μίλησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Σταθάκης από τη Νέα Αριστερά, ο Θόδωρος Μαργαρίτης από το ΠΑΣΟΚ και η καθηγήτρια Έφη Γαζή.

Ανάλογης πολυτασικής σύνθεση ήταν και το ακροατήριο στο οποίο είδαμε μεταξύ άλλων τον Αλέξη Χαρίτση, τον Χρήστο Πρωτόπαπα και Κώστα Ζαχαριάδη.

Το στίγμα

Όπως ήταν αναμενόμενο, με την ομιλία του ο Χάρης Δούκας παρενέβη στην εσωκομματική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ εκτυλισσόταν η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το στίγμα του σε δύο πεδία.

Πρώτον, ξεκαθάρισε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Χάρης Δούκας τόνισε: «Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ». Και για όποιον δεν το έπιασε το…υπονοούμενο, προσέθεσε ότι «εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό».

Το δεύτερο τοπίο στο οποίο ο Χάρης Δούκας ξεκαθάρισε τις προθέσεις του ήταν το πολιτικό πλαίσιο της υποψηφιότητά του. Ο Δούκας κατεβαίνει στη μάχη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με σημαία την ανασύνθεση και την ενότητα του προοδευτικού χώρου. Θέτοντας ως παράδειγμα τη νίκη του στον δήμο Αθηναίων, ο Δούκας επισήμανε την ανάγκης «μιας ευρύτερης σύγκλισης δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς μέσα από κοινές δράσεις στους κοινωνικούς χώρους για την κοινωνική προστασία και ασφάλεια, τα δικαιώματα, την πολιτική οικολογία κ.α. Όχι όμως μέσω τεχνητών συγκολλήσεων κορυφής και κεντρικών συμφωνητικών, ερήμην της βάσης. Οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές».

Το «πρόγραμμα Δούκα»

Στην ουσία, το «πρόγραμμα Δούκα» είναι η συγκρότηση της προοδευτικής ενότητας για να διαμορφωθεί ο ανταγωνιστικός πόλος απέναντι στον Μητσοτάκη. Είναι βέβαιο ότι απέναντι στην πρόταση Δούκα θα αντιπαραταχθούν υποψηφιότητες που θα επικαλούνται τον κομματικό πατριωτισμό τοου κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Ήδη τα υπόγεια του διαδικτύου έχουν πιάσει δουλειά, κατηγορώντας τον Δούκα ότι «υλοποιεί το σχέδιο Τσίπρα».

Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι τις πασοκικές εκλογές και πολλά μπορούν να γίνουν, το μεγάλο στοίχημα για τον Δούκα είναι αν θα φέρει στις κάλπες ένα ευρύτερο κοινό από το «παλαιό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ».

Το Πολιτικό Συμβούλιο

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε σε θέση άμυνας, δεχόμενος τα πυρά από πλήθος στελεχών. Οι ειδικευμένοι… «πασοκολόγοι» εκτιμούν ότι οι πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ήταν του Κώστα Σκανδαλίδη και Πάρι Κουκουλόπουλου. Τα δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μέχρι τώρα στήριζαν τον Νίκο Ανδρουλάκη, βρέθηκαν χτες απέναντί του, ασκώντας αυστηρή κριτική. Αν δεν πρόκειται για κάποιου είδους ελιγμό (ΠΑΣΟΚ είναι αυτό…), τότε αποτελεί σημάδι αποδυνάμωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «είναι άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών». Η τοποθέτηση αυτή που κάθε άλλο παρά παράλογη είναι, απέχει αρκετά από την εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν θετικό για το κόμμα.

Όπως ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οδικός χάρτης των εσωκομματικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ θα καθοριστεί στην Κεντρική Επιτροπή στο τέλος του μήνα. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πρέπει να θεωρείται απίθανο να μη στηθούν οι κάλπες για την ηγεσία μέσα στη χρονιά. Σε ένα τόσο θολό τοπίο οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα δείχνει έλλειψη σωφροσύνης.