Πολιτική

Οργή Κατρίνη: «Πραξικόπημα» η τροπολογία για τις διώξεις τραπεζιτών

Οργή Κατρίνη: «Πραξικόπημα» η τροπολογία για τις διώξεις τραπεζιτών Φωτογραφία: Eurokinissi
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζητά την απόσυρση της τροπολογίας, που «δένει τα χέρια των εισαγγελέων»

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, την τροπολογία που έφερε χθες βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση, η οποία - όπως έγραψε και το Dnews - «αντικαθιστ΄ά» την αμφιλεγόμενη διάταξη για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, που παύει να ισχύει από 1η Ιουλίου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης σε παρέμβασή του στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την «κατάπτυστη» αυτή τροπολογία δένει τα χέρια των εισαγγελέων, καθώς όπως είπε «πλέον για να ασκηθεί δίωξη σε τραπεζικά στελέχη θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί παράβαση από δύο επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος».

«Σας ζητώ να την αποσύρετε, εκτός αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εισαγγελείς που αυτήν τη στιγμή διακονούν στην εισαγγελία του οικονομικού εγκλήματος, δεν έχουν τις απαιτούμενες οικονομικές γνώσεις για να διερευνήσουν τέτοια πιθανά αδικήματα, οπότε η κυβέρνηση ελέγχεται και για τις τοποθετήσεις αυτές». Είναι απαράδεκτο, είναι τροπολογία της 12ης νυχτερινής, να αποσυρθεί τώρα. Αυτό που κάνετε είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα...», τόνισε. 

{https://x.com/michaelkatrinis/status/1803706750773698880}

Η διάταξη

Η σχετική διάταξη στην τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, αναφέρει τα εξής: «Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α' 95), αν η απιστία στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων, οφειλών ή χρεών, ή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο επιθεωρητών αυτής, οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, συντάσσουν έκθεση, με την οποία διαπιστώνεται παράβαση ή μη του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και η ύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας που συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση και έχει προκληθεί στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή αξιολογείται κατά τον σκοπό του ιδρυτικού του νόμου, καθώς και το ύψος αυτής».

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία σημειώνεται πως η εξέταση του εγκλήματος της απιστίας που στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος μπορεί να προκαλεί ιδιαίτερη δυσχέρεια στις ελεγκτικές αρχές κατά το προκαταρκτικό στάδιο, λόγω των ειδικών τεχνικών γνώσεων που χρειάζεται να έχει κάποιος κατά τον έλεγχο της υπόθεσης.

«Η τεχνική πολυπλοκότητα που διέπει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές συνθέτει ένα πολύπλοκα ρυθμιστικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υποβοήθησης των εισαγγελικών αρχών να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για το έγκλημα της απιστίας μέσω της σύνταξης σχετικής έκθεσης επιθεωρητών από την Τράπεζα της Ελλάδος», αναφέρεται σχετικά.